Çocuklarda Kabızlık ve Önleme Yolları

Bebeklerde tuvalet yapma sıklığı ve kabızlık görülme oranı farklılık gösterebilmektedir. Kimi çocuklarda kabızlık daha sık görülürken kimi çocuklarda ve bebeklerde kabızlık ise daha istisnai olarak meydana gelebilmektedir. Fakat genel olarak belirli bir ortalama bulunmaktadır. 2 yaşına gelen bebekler günde 2 sefer kaka yaparlar. 4 yaşına gelen bir çocuk ise günde ortalama 1 defa kaka yapar. Çocuğunuz normal zamanlarından daha az sıklıkla tuvalete gidiyorsa ve daha sert, katı bir halde bulunan kaka yapıyorsa bu durumda çocuğunuzda kabızlık var demektir. Kabızlık çocuklarda en sık görülen hastalıklar arasında yer alır.

Çocuklukta Kabızlığın Nedenleri

cocuklarda kabizlik nedenleri

Genel olarak çocuklarda kabızlık görülmesinin sebebi tüketilen yiyeceklerden kaynaklanmaktadır. Bebeklerde anne sütünün bırakılıp katı gıdalara veya ek gıdalara geçiş döneminde kabızlık meydana gelebilmektedir. Bebeklik dönemini geçmiş olan çocuklarda ise lif yönünden zayıf olan besinler tüketildiğinde, bağırsaktaki posa miktarı azaldığında ve yeterli miktarda sıvı alımı olmadığı zaman kabızlık görülebilmektedir. Besin maddelerinin dışında kimi zaman oyun oynama, eğlenme vb. sebeplerle uzun süre lavoba ihtiyacını karşılamayan çocuklarda kabızlık meydana gelebilmektedir.

Çocuğunuzun yakalanmış olduğu çeşitli hastalıklar ve yoğun şekilde kullandığı ilaçlar sebebiyle de kabızlık oluşabilmektedir. Örneğin, tiroid bezinin yavaş çalıştığı çocuklarda veya bağırsak, sindirim sistemi hastalıklarında kabızlık olabilmektedir. Çeşitli gıda alerjileri de kabızlığa neden olan durumlar arasında bulunmaktadır.

Çocuklarda Kabızlık Nasıl Geçer?

kabizlik geirme

Kabızlık sorunuyla karşı karşıya kalan çocuklarda ilk yapılması gereken davranış beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesidir. Kabız olan çocuklar ve yetişkinlere ne iyi gelir sorusuna yanıt; bol miktarda kayısı suyu tüketmeli ve günlük içtikleri su miktarını arttırmalıdırlarv olacaktır. Bol lif içeren besin maddelerinin tüketimine ağırlık vermelidirler. Kabız oldukları dönem içinde sebze ve meyve tüketimine de ağırlık vermelidirler. Bunların dışında çocuklara günde en az iki sefer tuvalete gitmeleri benimsetilmeli ve bunu alışkanlık haline getirmeleri sağlanmalıdır.

Bir önceki makalemiz olan Çocuklarda Ateş Nedenleri ve Düşürme Yöntemleri isimli makalemizde bebeklerde ateş, bebeklerde yüksek ateş ve çocuklarda ateş hakkında oldukça faydalı bilgiler verilmektedir.