Fimozis Nedir ve Sünnet Olmadan Çözülebilir mi?

Fimozis, sünnet derisinin sıkılığı olarak tanımlanır, bu da glans üzerinde geri çekilme kabiliyetini önler veya sınırlar. Çocukluk döneminde erkekler için normaldir, çünkü glans sünnet derisine bağlı kalır, daha sonra gelişimin normal bir parçası olarak ayrılmaya başlar. Erkeklerin yaklaşık% 96’sı doğum ile 18 yaş arasında müdahale edilmeden çözülen geri çekilmez bir sünnet derisi ile doğar (genellikle genç erkeklerde, genellikle ergenlik döneminde ayrılacak ve çözülecek olan preputial adezyon kalıntıları olabilir).

Fimozis rahatsızlığınız mı var? Tüm detaylar yazımızda, okumaya devam edelim.

Sünnet derisini zorla geri çekme girişimlerinden kaçınılmalıdır, çünkü bu hasara neden olabilir ve son derece acı verici olabilir. Çocuk geliştikçe, bireyin ereksiyon ve meraklılığındaki artış, sünnet derisinin fimoz tedavisine gerek kalmadan geri çekilmesini sağlamak için yeterli olabilir, ancak yetişkin erkeklerin yaklaşık% 2’si için sünnet derisi geri çekilmez.

Bu genellikle fizyolojik fimozdur ve bireyin rahat ve agresif olmayan bir süre ve sıklıkta gerilmeye devam etmesi koşuluyla, sorunu çözmek için yaygın olarak gerilir. Daha önce geri çekilebilir bir sünnet derisi üzerinde fimozis geliştiğinde bu, patolojik fimozis olarak bilinir ve bir skar dokusu elementi gösterecektir. Bazen fimozis, diyabet gibi dolaşım sorunları ve diğer hastalıklara ikincil olabilir ve sıklıkla Liken Sklerozu olan hastalar sorunla karşılaşır. Söylemeye gerek yok, zayıf dolaşım ve Liken Skleroz koşullarında birincil amaç, fimoza neden olan faktörleri kontrol etmek olmalıdır.

fimosis operasyon

Fimozu gidermek için tedavi seçenekleri açısından, tıp alanındaki ortak fikir birliği sünnet olduğu için son yıllarda klinik akıl yürütme sorgulanmaya başlamıştır. Bunun ne yazık ki sünnet derisinin işlevinin takdir edilmemesinden kaynaklanmış olması muhtemeldir. Çok az işlevi olduğu düşünüldüğünde, sünnet derisi gelişmekte olan çocukta bile ilk fimozis vakasında sıklıkla sünnet edildi. Neyse ki, daha yakın zamanlarda, fizyolojik fimozis için tedavi tavsiyesi genellikle sünnet derisini germektir. Bununla birlikte, patolojik fimozis vakalarında, tıp mesleğinde bunun da tedavi edilebileceğini ve sünnetten kaçınılabileceğini kabul etmek için sınırlı bir kabul vardır. Bu düşünce akımı, yara dokusunun elastikiyetini azalttığı gerçeğiyle yönlendiriliyor, ki bu şüphesiz doğrudur, ancak bunu kabul etmeden önce, önce yara sürecini araştırmalıyız.

Cilt yaralandığında, onarım işlemi aşağıda çok temel ayrıntılarla özetlenen dört aşamayı takip eder.

  1. Hemostaz: Kan akışını azaltmak için kan damarları daralır. Daha sonra, trombositler yaralı cildi kapatmak için birbirine yapışır. Son olarak, bir kan pıhtısı oluşturmak için pıhtılaşma meydana gelir.
  2. Enflamatuar evre: Hasar gören hücreler, patojenler ve bakteriler yaralanma bölgesinden uzaklaştırılır. Bu aşamada ısı, ağrı ve kızarıklık görülür.
  3. Proliferasyon aşaması: Yara büzülür ve yeni doku yeniden oluşturulur (Tip III Kollajen)
  4. Yeniden şekillenme evresi: Patolojik fimoziste görülen skarlaşma açısından dikkat edilmesi gereken çok önemli bir evredir. Mevcut tip III kollajen düzensiz ve kalındır, yara izi çok az elastine sahiptir, bu nedenle elastik olmayan özelliklere sahiptir. Bu yavaş yavaş, daha ince ve daha sağlıklı bir yara izi oluşturan ve gerilme mukavemetini artıran tip I kollajen ile değiştirilir. Yara olgunlaştıkça, gelişmiş bir elastin ağı esneme yeteneğini geliştirir.

Roten ve arkadaşları (1996) tarafından yapılan bir çalışmada, elastik liflerin yeniden şekillenme aşamasında önemli ölçüde arttığı, bu da ilk yaralanma iyileşme sürecini tamamladığında gerilme kabiliyetinin önemli ölçüde arttığını göstermektedir. Bu nedenle, bundan, yara izinin tamamen iyileşmesi koşuluyla, gerilmenin fimozun konservatif tedavisi için bir yöntem olarak düşünülmesi gerektiği sonucuna varabiliriz. Tabii ki, orijinal yara izine neden olabilecek ağırlaştırıcı yaşam tarzı faktörlerini ayarlamamız gerekir, örneğin sıkı sünnet derisi sıklıkla cinsel aktiviteden yaralanıyorsa, aktivite daha fazla yaralanma olasılığını azaltmak için değiştirilmelidir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, sünnet derisinin işlevlerinin çoğu zaman takdir edilmemesi kaçınılmaz olarak gereksiz sünnetlere yol açmıştır. Bir parmağımızı kıracak olsaydık, anatomimizin bir parçası olarak işleve saygı duyduğumuz için amputasyon önermek saçma bir ihtimal olurdu, ancak sıkı bir sünnet derisi genellikle sünnetsiz olarak çözülür, çünkü işlevleri genellikle göz ardı edilir.

sunnet derisi

Sünnet derisi deri, düz kas, mukoza zarları, kan damarları ve nöronlardan oluşur. İşlevleri arasında başın travma ve aşınmadan korunması, başın nemli ve yağlanmış tutulması ve cinsel hazzın iyileştirilmesi yer alır. Bazıları sünnetin ardından cinsel hazzın azalmadığını iddia edebilir, ancak sadece sünnetin ardından nihayetinde kerratinize cilt ile kaplanacak binlerce sinir ucu içerdiğini göz önünde bulundurmamız gerekir (glans havaya ve giysi gibi aşındırıcı malzemelere maruz kaldıkça, cilt kurur ve kalınlaşır). böylece, cinsel zevki azaltma olasılığı hakkında kendi sonuçlarımızı oluşturabiliriz.

Kaçınılmaz olarak, bazı bireyler için hastalık ve anatomik işlev bozukluğu vakaları nedeniyle sünnet gerekecektir, ancak son yıllarda daha konservatif fimozis düzeltmesine doğru kaymanın devam edeceğini ve sünnet derisinin gerilmesinin daha yaygın tedavi olarak kabul edileceğini umuyoruz. .