Diyabet ve Diş Sağlığı Ortak Yönleri Nelerdir?

Diyabet ve diş sağlığı – ağız sağlığı arasındaki ilişki pek çok kişinin bilmediği bir konu. Diyabet ile ağız sağlığı, şeker hastalarınca iyi bilinmeli ve beklenmeyen komplikasyonlara karşı nasıl önemler alınacağı belirlenmelidir. Yapılan klinik araştırmalar şeker hastalarında ağız ve dişeti hastalıklarının sıkça görüldüğünü göstermektedir. Yani kalp – inme ve böbrek hastalıkları gibi dişeti hastalıkları da diyabetin neden olabileceği hastalıklar arasında yerini almıştır.

Diyabet ve Diş Sağlığı Birbirini Mi Tetikler?

En basit tabiriyle diyabet ve diş sağlığı -dişeti hastalıkları birbirinin tetikleyicileridir. Eğer diyabet hastasıysanız, dişeti hastalıklarına yakalanmanız; dişeti sorunlarınız varsa, kan şekeri kontrolünüzü etkilediğinden diyabetinizin ilerlemesi bir sarmal şeklinde kendini gösterebilir. Diyabeti bulunmayan birine göre şeker hastalarında gingivitis denen erken dönem dişeti hastalığı ve periodontitis denen yerleşik dişeti hastalığı riski gözlenmiştir. Zira diyabeti olanlarda bakteriyel enfeksiyona yatkınlık bulunur. Dişeti bakterilerce istila edildiğinde, vücut savunma konusunda yetersiz kalır ve ilerleyen zamanlarda daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.

Önemli bir uyarı! Diyabet hastası olun ya da olmayın; iyi bir ağız – diş sağlığının genel sağlık için önemli bir parça olduğunu unutmayın! Günde en az iki kez düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın, diş ipi ile aralarını temizleyin ve rutin şekilde kontrollerinizi yaptırın!

Diyabet Hastaları Dişeti Hastalıklarına Daha Mı Yatkın?

Diyabet hastalarının ağız ve diş sağlığına daha fazla dikkat etmeleri gerektiği artık klinik bir gerçek. Diğer kişilere göre diyabetiniz varsa ve kan şekeriniz iyi kontrol edilmiyorsa, dişeti hastalıklarınız ilerleyebilir ve diş kaybı riskiniz artabilir. Diş ve ağız hastalıkları, diğer tüm enfeksiyona bağlı hastalıklarda olduğu gibi kan şekerinizin yükselmesine neden teşkil edebilir. Hatta diyabet hastalarının ağız kokuları sağlıklı insanlara nazaran daha kötü olabilir. Bunun da en temel sebebi pamukçuk denen bir mantarın neden olduğu enfeksiyondur. Çürükler ve ülserler de diyabet ile ilişkilenebilir. Diğer bazı sorunları maddeler halinde sıralayalım.

  • Pulpitis
  • Diş çekimi boşluğu iltihabı
  • Glikoza bağlı plak birikimi
  • Çürük riskinde artış
  • Diş etinin fazla büyümesi
  • Tükürükte glükoz artışı
  • Kemik kaybı
  • Ağız kuruluğu

Şeker Hastası Olanlar İçin Diş Problemlerinin Önüne Nasıl Geçilir?

diyabet ve dis sagligi

Diyabet ve diş sağlığı konularını artık birbirinden ayırmıyoruz, bunu kabullenerek başlayalım. Her şeyden evvel artık kan şekeri düzeyinizi daha fazla kontrol ettirmelisiniz. Diş ve dişeti bakımınızı ihmal etmeden ağız sağlığınızı korumaya devam etmelisiniz. Mutlaka 6 ayda bir diş doktorunuza uğrayarak dişetinizde oluşan bir sorunun bulunup bulunmadığını kontrol ettirmeli ve sorun oluşumu varsa önlemler için doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.

Eğer pamukçuk biri bir enfeksiyonel mantar oluşumu varsa, diyabetik kontrolünüzü aksatmamalısınız. Sigara, hastalıkların en önemli sebebi. Bu yüzden sigara kullanıyorsanız, mutlaka bırakmalısınız. Takma diş kullanıyorsanız, her gün takma dişlerinizi çıkarıp temizlemeli ve yatarken de ılık bir suya bırakmalısınız. Kan şekerinizi kontrol altında tutarsanız, diyabetin bir sonucu olan ağız kuruluğu gibi sorunların da önüne geçmiş olursunuz.

Diş Hekimime Diyabetimden Bahsetmeli Miyim?

Birbirini tetikleyen iki hastalık türünden bahsediyoruz. Diyabet ve diş sağlığı konularının nispeten ayrılmaz iki ortak olduğunu varsayarsak, diş hekiminizin şeker hastası olduğunuzu bilmesi fayda sağlayabilir. Kullanmakta olduğunuz bir ilacı bile diş hekiminizle paylaşmanız, aciliyet görülmeyen dental prosedürleri erteleyebilir ve sizi büyük bir sıkıntıdan kurtarabilir.