Erken Doğum Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Erken doğum neden olur ve sebepleri nelerdir?” sorularının yanıtını bu yazımızda vermeye çalışacağız. Gebeliğin, yirminci haftadan sonra ve otuz yedinci haftadan önce sonlanması durumuna erken doğum yani prematüre doğum adı verilir. Anneden kaynaklı olabilir ya da bebeğe bağlı olarak gelişebilir. Hamilelik genel olarak bakıldığında çok karmaşık ve kimi kadınlar açısından riskli bir durumdur. Kadının yaşadığı olaylar, beslenmesi, psikolojisi gibi faktörler sayesinde gebelik daha riskli bir hal alabilir. Zamanından önce doğan bebeklerde bazı sorunlar gelişir. Bu nedenle bebekler kontrol altında tutulmalıdır.

Bazı gebeliklerde herhangi bir risk faktörü olmadığı halde erken doğum görülebilir. Bebeğin sağlık durumuna göre belirli bir sürede kuvöz bakımı önerilir. Organların gelişmesi, bağışıklık sisteminin korunması ve enfeksiyonların engellenmesi için bu bakım gereklidir.

Erken Doğum Nedenleri Nelerdir?

erken dogum sebepleri
Erken doğum için risk faktörünün bulunması gerekmez.

Erken doğum nedenleri, her gebede bulunan komplikasyonlara göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte en sık görülen erken doğum belirtilerini aşağıda sıralayalım.

  • Gestasyonel diyabet oluşumu ve kan şekerinin kontrol altına alınmaması
  • Servikal yetmezliğe bağlı olarak rahim açıklığının oluşması
  • Hipertansiyona bağlı olarak preeklempsi gelişmesi
  • Bebekte ve plesantada komplikasyonların gelişmesi
  • Annede kalp rahatsızlıklarının oluşması ve ilerlemesi

Sıraladığımız bu belirtiler başlıca prematüre doğum belirtileri arasındadır. Hamileliğin ilk döneminde fark edilen komplikasyonlar kontrol altına alınır. Bu sayede erken doğum riski en aza indirilir.

Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

erken dogum belirtileri

Anne adaylarında bazı dönemlerde yalancı doğum kasılmaları dediğimiz kasılmalar gelişir. Anne adayları eğitim alarak bu kasılmaları tanıyabilir. Ancak bazı durumlar prematüre doğum belirtisidir ve derhal doktora gidilmelidir. İki ağrı arasındaki sürenin on dakikaya ya da daha altına inmesi ve giderek ağrının şiddetinin artması, sırt ve bel bölgesinde geçmeyen ağrı oluşumu, pelvik bölgede baskı ve ağrı hissinin oluşması, kanlı ve sulu vajinal akıntının oluşması ve vajinadan sürekli su damlaması gibi belirtilerdir.

Sıraladığımız bu belirtiler erken doğumun habercisidir. Gebelik haftasına göre risk derecesi artış gösterir. Bu nedenle sıraladığımız bu belirtileri yaşarsanız vakit kaybetmeden jinekoloji hekimine gitmelisiniz. Prematüre doğum hem annenin hem de bebeğin hayatını tehlikeye atabilir. Bu nedenle aileler tarafından ciddiye alınmalı ve bu gibi durumlar için mutlaka bir önlem geliştirilmelidir.

Erken Doğumu Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Erken doğum bazı uygulamalar sonucunda engellenebilir. Düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmelidir. Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden anne adayı uzak durmalı ve kesinlikle kullanmamalıdır. Anne adayı fiziksel güç gerektiren, ağır işlerden mutlaka el çektirilmeli, çalışmak istiyorsa da daha hafif işlere yönlendirilmelidir.

Sağlıklı Beslenme Önleyicidir

erken dogumu engellemek icin dogru beslenme

Her alanda olduğu gibi gebelik konusunda da sağlıklı beslenme konusu önem taşır. Sağlıklı beslenerek gebelik süresince alınan kilolar kontrol altına alınmalıdır. Hafif sporlar yaparak da fazla kilolar oluşmaya başlamışsa giderilmelidir. Ancak sağlıklı ve düzenli beslenerek kilo oluşumunun önüne geçilebilir. Böylece sağlıklı yaşam ve sağlıklı bir gebelik süreci anne adayı bekleyebilir.

Yüksek ateşe neden olan enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir.

İki Gebelik Arasındaki Süre Ne Kadar Olmalıdır?

İki gebelik arası sürenin en az altı ay olmasına özen göstermek gerekir. Doktorun tavsiye ettiği vitamin ve mineraller eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır. Kanama gibi komplikasyonları olan kadınlar daha sık aralıklar ile doktora gitmelidir.

Gebeliğe Zayıf Başlayan Anne Adayı Kilo Alabilir Mi?

Gebeliğe çok zayıf bir şekilde başlayan anne adayının, uzman diyetisyen yardımı ile kilo alması gerekir. Stres ortamından uzak durulmalıdır. Fiziksel travmalardan kaçınılır ve ağır egzersizler uygulamamalıdır. Erken doğum riski olan kişiler uzman hekim tarafından bilgilendirilir.

Erken Doğum Riskli Midir?

Erken doğum sonucunda annenin ve bebeğin hayatı tehlikeye girebilir. Bebeklerin vücut gelişimleri kırk haftada tamamlanır. Bu nedenle doğum haftasına bağlı olarak farklı riskler ortaya çıkar. Bebeklerde en sık görülen komplikasyon akciğerlerin gelişimini tamamlamamasıdır. Solunum sıkıntısı oluşan bebeklerde vücut gelişiminde büyük problemler ortaya çıkabilir.

Anne adaylarında kanamaya bağlı riskler gelişir. Özellikle atoni kanamaları en fazla anne ölümlerine neden olan komplikasyondur. Prematüre doğuma bağlı olarak rahmin arteri yırtılabilir. Kontrol edilemeyen kanama sonucunda anne adayları histerektomi olmak zorunda kalır. Özellikle genç anne adayları için büyük bir sorun olabilir. Bu nedenle erken doğum mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Engellenemeyen doğum işlemi sonrasında bebeğe ve anneye profesyonel bakım uygulanmalıdır.