Sistit Nedir? Sistit Nasıl Geçer?

Bu yazımızda idrar yolu enfeksiyonları ve sistit nedir konuları üzerinde duracağız.

İdrar yolu enfeksiyonları toplumumuzda, özellikle de kadınlarda oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Kadınlarda enfeksiyonların oluşmasında genel olarak perianal bileşke suçlu görülmektedir. Fakat hastalığın araştırılmasında vajinal flora yetersizliği & değişimi, katater kullanımı gibi farklı nedenler sorgulanabilmektedir.

Peki, sistit nedir ve sistit tedavisi nasıl olur gelin yazımızda inceleyelim.

Sistit Nedir?

Mesane’de meydana gelen ve idrar yolu enfeksiyonları arasında en fazla yaşanan hastalık sistit hastalığıdır. Genellikle akut olarak gelişmektedir ve semptomları belirgindir. Ana sebep mikroorganizmaların idrar yolu boyunca ilerlemesi olarak düşünülmektedir. Ancak bulaş farklı yollar ile de yaşanabilmektedir.

Sistit enfeksiyonu her ne kadar kadınlar üzerinde etkili olarak bilinse de erkekler ve çocuklar da yine risk altındadır. Ancak erkek ve çocuk hastalarda enfeksiyon gelişmesi için ek faktörler gerçekleşmelidir. Aslında bu ayrım genel olarak tüm idrar yolu enfeksiyonlarında geçerlidir. İdrar yolunda yapısal ve fonksiyonel bir bozukluk bulunmayan normal kişilerde gelişen enfeksiyona komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonu denir. Ancak normalde beklenmeyen, idrar yolunda enfeksiyon ihtimali bulunan ve/veya başka bir hastalığa ikincil gelişen enfeksiyon komplike idrar yolu enfeksiyonu olarak adlandırılmaktadır.

İdrar yolu uzunluğu ve idrar akımı genel olarak koruyuculuk sağlamaktadır. Özellikle erkeklerin idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanmamalarını sebebi mesaneden sonraki idrar kanalının (üretra), kadınlara nazaran daha uzun olmasıdır. Bu nedenle erkeklerde görülen enfeksiyonlarda, idrar kanalını tıkayan hastalıklar akla gelmektedir. Prostat hastalıkları, taş obstrüksiyon rahatsızlıkları gibi durumlar erkeklerde sistit hastalığı oluşumunda rol oynamaktadır.

Sistit Belirtileri Nelerdir?

sistit belirtileri nelerdir

Akut komplike olmayan sistit, en fazla görülen formdur. Peki, komplike olmayan sistit nedir? Genel olarak kadınların yaşadığı sistit enfeksiyonları ürogenital sistemde sorun olmadan gerçekleşir. Bu durumda gelişen enfeksiyonlar komplike olmayan sistit olarak adlandırılmaktadır. İlerleyen sistit enfeksiyonlarında hissedilen ağrı, yaşam konforunu bozmaktadır. Özellikle çalışma hayatı olan kadınlar bu durumdan etkilenmektedir. Ayrıca çiftlerin cinsel yaşamları da enfeksiyon sebebiyle etkilenmektedir.

Sistit Belirtileri

  • İdrar renginde bulanıklaşma görülebilir.
  • Dizüri (idrar yaparken ağrı hissi), pollaküri (sık idrara çıkma), idrara sıkışma hissi duyulur. Tedavi edilmezse şikayetler ilerler.
  • Suprapubik bölgede hasassiyet görülmektedir.
  • Mesane’de inflamasyon yaşanmaktadır ve bu nedenle çevre bölgelerde de hassasiyet hissedilmektedir.
  • Ateş beklenmez, ancak farklı bir sistem etkilenmişse araştırılabilir.

Sistit Nasıl Geçer?

Üroloji poliklinikleri idrar yolu enfeksiyonları tanısı ve tedavisinde ilgili branştır. Hastalık daha erken aşamadayken tedaviye başlanması ilerleyişini engelleyecektir. Ancak tedaviye geç başlanması durumunda mikrop yayılımı tüm idrar yoluna geçebilir. Vajinal kanal patojen mikroorganizmalar sebebiyle hassaslaşabilmektedir. Bu süreçte evli çiftlerde cinsel perhiz uygulanmaktadır, böylelikle enfeksiyon partnerler arasında sürekli olarak tekrar etmez ve tedavi sonuna kadar flora arındırılmış olur.

Sistit Tedavisi Nedir?

sistit tedavisi

Sistit tedavisi, enfeksiyona neden olan organizmaya özel olarak yürütülmektedir. Enfeksiyonlar genel olarak bakteriler tarafından oluşmaktadır. Tedavi antibiyotik kullanımı ile uygulanmaktadır. Bu süreçte tekrar enfeksiyon oluşumuna engel olmak için idrar yolu ve cinsel kanal olabildiğince stabil tutulmaya çalışılmaktadır. Hastaların bu konuda özen göstermeleri tedavinin etkinliği için önemlidir.

Sistit Yapan Hastalıklar Nelerdir?

Özellikle komplike idrar yolu enfeksiyonları başka bir hastalık sebebiyle gelişmektedir. Sistit cinsiyete göre farklı düzeyde etkili olurken aynı zamanda yaş faktörü de enfeksiyon gelişimi ve türü özelinde etkilidir.

Kadınlarda Sistit Nedenleri

Erkeklerde Sistit Nedenleri

  • Darlık
  • Prostat hipertrofisi
  • Taş hastalıkları
  • Sünnet olmamak
  • AIDS (HIV Enfeksiyonu)
  • Homoseksüel ilişki
  • Parkinson & Alzheimer