İnfantil Kolik Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Geçer?

Bu yazımızda infantil kolik rahatsızlığından bahsedeceğiz.

Yenidoğan bebeklerde yaşanılan rahatsızlıklarından olan kolik ağrısı, çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilmektedir. Fakat nedeni tam anlamıyla tespit edilememiştir. Peki, bu rahatsızlık neden oluşmaktadır ve belirtileri nelerdir?

İnfantil Kolik Nedir?

Kolik ağlaması rahatsızlığı yaklaşık olarak her 10 bebekten 3’ünde görülebilmektedir. Bu nedenle ailelerin korktukları gibi ağır bir rahatsızlık söz konusu değildir. Zamanla bebeğin fizyolojik olarak güçlenmesi ve gelişmesi ile bu ağlama nöbetleri geçmektedir.

Bu süreçte bebeğin genel durumu huzursuzluk oluşturacağı için çocuk hastalıkları bölümüne müracaat edilerek genel muayenesinin yapılması ve olası farklı rahatsızlıklara karşı bir hassaslık olup olmaması sorgulanmalıdır. Fakat kolikum infantum ağrısı yaşayan bebeğin, gün içerisindeki davranışları ve tutumu rahatsızlık hakkında karakteristik işaretler sunmaktadır.

İnfantil Kolik Belirtileri Nelerdir?

infantil Kolik Belirtileri
Yenidoğan kolik ağrısı, çeşitli nedenlerle olabilmektedir.

Yenidoğan kolik ağrısı, ani ve nedensiz bir şekilde başlamaktadır. Bebeğin ağlaması için bir sebep bulunamamasına rağmen, bebek rahatsız olmasından mütevellit saatlerce ağlayabilmektedir. Başlangıcı doğumdan sonraki 2. Haftadır ve 6 – 7. Haftalarda bu durum en üst seviyelerde görülmektedir.  Bebekte infantil kolik olduğunu düşünmek için haftanın 3 günü ve yaklaşık 3 haftadır süren, günde 3 saatten uzun ağlama nöbetleri olması, bu rahatsızlığı işaret etmektedir.

Genel belirtiler bebeğin huzursuzluğunu tarifler nitelikte, uzun saatler boyunca ve genelde gün bitimine yakın saatlerde bu huzursuzluk durumunun ortaya çıkması lehinedir. Ebeveynlerin tüm çabalarına rağmen bebek huzursuzluğunu korumaktadır ve ağlamasına devam etmektedir.

İnfantil kolik sancısı olan bebekler genel olarak aksi bir tutuma sahiptirler ve sakinleştirilememektedirler. Ağlamaları saatlerce sürebileceği gibi aralıklı olarak gece boyu veya akşam saatlerinde de sürebilmektedir. Bebek ağlamasa bile yüzünde bir huzursuzluk ifadesi bulunmaktadır. Herhangi bir duruma karşı her an irite olabilmektedir.

İnfantil Kolik Ne Zaman Geçer?

Yenidoğan kolik ağrısı olarak da bilinen bu rahatsızlık ilk 3 aylık süreçte görülmekte ve zamanla iyileşmektedir. Özellikle 4 – 5 aylık bebeklerde bu durumunun ortadan kalkması ön görülmektedir. Çeşitli nedenlerin bu duruma yol açtığı teorik olarak öne sürülüyor olsa da rahatsızlığın nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Nitekim bebeğin ihtiyaçlarının giderilmesi ve rahatlatılması için bu durum ortadan kaldırılmalıdır.

Kolik Ağlama Nöbeti Belirtileri Nelerdir?

Kolik ağrısı yaşayan bebekler, ağlama nöbetleri sırasında vücutları huzursuz bir pozisyon almaktadır. Ataklar bütünsel veya parçalı olarak sürebilmektedir ve genel olarak 3 saatten fazla, inatçı ağlama olarak tarif edilmektedir. Bebek bu sırada kendini sıkar ve ellerini yumruk yapmaktadır. Bacaklarını karnına çeker ve saatlerce bu pozisyonunu koruyarak ağlar. Bebeğin tuvaletini yapması, gazını çıkarması veya yorulması ile ağlamanın son bulduğu da bilinmektedir.

Kolikum İnfantum Tedavisi

Yenidoğanlarda görülen kolikum infantum rahatsızlığının belirgin bir tedavisi bulunmamaktadır. Genel olarak bu duruma yol açan olası nedenlerin çözümlenmesi ile bebeğin huzurunun sağlanması amaçlanmaktadır. Rahatsızlık genellikle beslenme ve gastrointestinal(akut karın vb.) nedenlerle oluşabilmektedir. Ancak enfeksiyonlar, nörolojik rahatsızlıklar, ilaç etkileşimi ve reaksiyonları gibi çeşitli nedenlerle de bu rahatsızlık görülebilmektedir.

Bebek sağlığı ile ilgili daha fazla yazı okumak için Çocuk Sağlığı kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.