Bronşiolit Nedir? Bronşiolit Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Bu yazımızda ASYE ilişkili olan bronşiolit hastalığı ve bronşiolit nedir sorusu üzerinde duracağız.

Alt solunum yolları, insan fizyolojisinde solunum için kritik bir önem taşımaktadır. Oksijenlenmenin sağlandığı ve kontrol edildiği genel sistem buradan referans alınmaktadır. Burundan başlayan hava yolları, akciğer içerisinde küçük hava yolu olarak devam etmektedir. Akciğer içerisinde ana bronş, küçük bronş, bronşiyol, küçük bronşiyol ve alveol olarak git gide dallanan bir hava yolu vardır. Alveoller oksijenlenmenin sağlandığı hava keseleridir ve etrafındaki kılcal damarlar ile ilişkilidir. Kan pulmoner dolaşım ile buraya getirildikten sonra alveol (hava kesesi) içerisinde karbondioksit kaybeder ve oksijen kazanır.

Bronşiolit Nedir?

bronsiolit nedir

Alt solunum yolu enfeksiyonları (ASYE) çocuklarda daha kritik tablolar halinde görülebilmektedir. ASYE solunum sistemi hastalıkları arasında olan bronşiyolit ise 6 aydan büyük ve 2 yaşından küçük çocuklarda yaşanmaktadır. Hastalık gelişiminde küçük hava yollarında oluşan inflamasyon sebebiyle iltihabi bir tıkanıklık meydana gelir ve klinik olarak belirti görülmektedir. Kısaca bronşiolit nedir sorusunun cevabı; bebek ve 2 yaş altı çocuklarda görülen alt solunum yolu enfeksiyonudur.  Bronşiolit hastalığı gelişimine mevsimsel etkili olan virüsler suçlu bulunmaktadır. Hastalık gelişimindeki en sık bronşiolit etkeni Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV)’tür. Geç sonbahar ve erken ilkbahar dönemleri bronşiyolit’in sıklıkla görüldüğü dönemlerdir.

Hava yolları akciğer içerisinde git gide ufalarak ilerler ve alveollere ile sonlanır. Bronşiyollerde ise hava kanalının bir tarafının dışarı açık olması sebebiyle patojen maruziyeti yaşanmaktadır. Özellikle mevsim geçişlerinde bu durum sıklıkla görülmektedir.  Bronşiolit, sıklıkla terminal bronşiyol ve respiratuvar bronşiyol inflamasyonu ile karşımıza çıkmaktadır.

Bronşiolit Belirtileri Nelerdir?

cocuklarda bronsiolit belitrileri
Bronşiolit belirtileri 2-3 gün içerisinde ağırlaşmaktadır.

Bronşiolit belirtileri başlangıçta tipik üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) tablosu göstermektedir. Ancak yaşanan sorun alt solunum yollarındadır. Hastalığın başlangıç evresinde öksürük, hafif ateş, burun akıntısı gibi ÜSYE benzeri belirtiler vardır. Fakat 2-3 gün içerisinde tablo ilerlemektedir ve zamanla öksürük ve solunum sayısı artmaktadır.

Bronşiyolit genel olarak hafif seyreder ve en fazla orta şiddette geçirilir. Ancak semptomlar dış etkenlerle de ilişkili olarak değişebilmektedir. Bronşiolit belirtileri 2-3 günde ilerler fakat 10 gün ve sonrasında giderek azalması beklenmektedir. Öksürük enfeksiyonun etkinliğine bağlı olarak iyileşme sonrasında da devam edebilir fakat endişelenmemek gerekmektedir.

Bronşiolit Belirtileri

  • İştahsızlık ve Kusma
  • Ateş
  • Takipne (Yüksek solunum sayısı)
  • Taşikardi (Yüksek nabız sayısı)
  • Komplikasyonlar ( Otitis Media, Konjoktivit, Farenjit)

Bronşiolit Tedavisi

Bronşiolit tedavisi genel olarak semptomların iyileştirilmesi şeklinde destek tedavisi uygulanmaktadır. Hastalık zamanla kendini sınırlamakta ve klinik etkinliği azalmaktadır. Ancak bu süreçte hastanın çocuk yaşta olması sebebiyle rahatlatılması için tedavi planı belirlenmektedir.

Uygulanan destek tedavisi ile çocuğun hidrasyon (sıvı desteği) ve beslenmesi sağlanırken soğuk ve nemlendirilmiş oksijen de yine hastaya verilmektedir. Tedavi süresince semptomlar iyileştikçe hastalık gerileme göstermektedir. Fakat komplikasyon gelişimine dikkat etmek için durumu sürekli izlenmelidir. Ayrıca öksürük şuruplarının ve buhar uygulamasının tedavide yeri bulunmamaktadır.

Çocuk hastalıkları ve sağlığı hakkında daha fazla yazı okumak için çocuk sağlığı kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.