Çocuklarda Orta Kulak Enfeksiyonu (Otitis Media)

Bu yazımızda orta kulak enfeksiyonu (otitis media) üzerinde duracağız.

Çocuklarda sıklıkla görülen enfeksiyon hastalıklarından birisi olan otitis media, yaşamın ilk yıllarından itibaren görülebilmektedir. İlerleyen yıllarda vücuttaki kıkırdak yapıların daha stabil hale gelmesiyle koruma faktörleri artsa bile puberte çağına gelmeyen çocuklar genel olarak risk altındadır.

Orta Kulak Enfeksiyonu (Otitis Media) Nedir?

orta kulak iltihabi nedir

Orta kulak boşluğu, kulak zarının iç kısmından itibaren başlar ve çekiç, örs, üzengi kemiklerinin bulunduğu bölümdür. Bu bölüm işitme yeteneğini sağlamakla beraber östaki borusu ile nazofarenks’e bağlanmaktadır. Burada ki koruyucu yapıların ortadan kalkması ile bazı istenmeyen organizmalar östaki borusundan orta kulak boşluğuna geçmektedir. Orta kulak boşluğunda mikroorganizmalar sebebiyle meydana gelen enfeksiyona orta kulak enfeksiyonu veya orta kulak iltihabı denir.

Otitis media çocuk yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. Yaş ilerledikçe bu enfeksiyon hastalığına karşı koruyucu faktörler gelişmekte ve hastalığın görülme sıklığı azalmaktadır. Hastalığın 3 haftadan kısa süren enfeksiyon olmasına Akut Otitis Media enfeksiyonu denmektedir. 3 haftadan daha uzun ve 3 ay kadar geçmeyen enfeksiyon öyküsü ise Kronik Otitis Media enfeksiyonunu işaret etmektedir. Akut enfeksiyon uygulanan doğru tedaviler ile kronik enfeksiyon olmadan önlenebilmektedir.

Otitis Media Neden Olur?

Orta kulak iltihabı sıklıkla diğer hastalıklar sebebiyle veya koruyucu faktörlerin bozulmasıyla gelişmektedir. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ve bu enfeksiyonların tekrar etmesi risk oluşumunun başına gelmektedir. Viral enfeksiyonların sıklıkla yaşanması aynı zamanda östaki borusunun fonksiyonunu da bozmaktadır.

Bir diğer hastalık sebebi ise östaki tüpünün koruyucu yeteneğini kaybetmesiyle veya henüz kazanamamasıyla ilişkilidir. Östaki borusu çocuk yaşlarda henüz anatomik olarak korumaya uygun yapıda değildir. Yetişkinlik döneminde bu gelişim tamamlanır ve koruyucu özellik kazanılmaktadır. Nazofarinkste yer alan içerik istemeden de olsa östaki tüpü ile orta kulak bölümüne kaçabilir. Bu durum yetişkinlerde normal şartlarda görülmemektedir. Fakat çocuklarda gelişim tamamlanmadığı için geçirilen enfeksiyonlar, orta kulakta iltihap gelişmesine neden olabilir.

Çocuklarda orta kulak enfeksiyonu görülmesinin çeşitli dış faktörleri vardır. Pasif içicilik yani sigara dumanı maruziyeti östaki borusunun fonksiyonunu bozabilmektedir. Keza kreşe gitmek ve arkadaşlarıyla yakın temas kurması yine patojen organizmaların bulaşmasında etkilidir. Ayrıca bir diğer faktör ise anne sütüdür. Anne sütünü ilk 6 ayda istikrarlı olarak emen yeni doğanların otit enfeksiyonları karşısında korunduğu bilinmektedir.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi

orta kulak iltihabi tedavisi

Orta kulakta görülen enfeksiyonlar virüs ve bakteri kökenli olabilmektedir. Orta kulak iltihabı tedavisi ise duruma göre şekillenmektedir. Akut otitis media enfeksiyonlarında semptomatik tedavi uygulanabilmektedir. Bu tedavide amaç hastanın vücut sistemlerine destek olmak ve durumun fizyolojik mekanizmalar tarafından ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Ancak kliniğe başvuran hastalar genellikle erken evre aşamasını atlamaktadır. Bu nedenle antibiyotik tedavisi başlanması da mümkündür.

Tedavide benimsenen yol orta kulak içerisinde yer edinen enfeksiyon odağının ortadan kaldırılmasıdır. Kronik orta kulak enfeksiyonu tedavisi daha zorlu geçebilirken, akut otitis media kendiliğinden iyileşebilmektedir. Medikal tedaviye yanıt vermeyen hastalarda ise ilerleyen süreci hekim belirlemekte gerekirse cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Farklı bir konu ile ilgili makalelerimize Çocuk kategorimiz üzerinden erişebilirsiniz.