Çocuklarda Kulak Ağrısı Nedenleri ve Evde Basit Tedavi Yöntemi

Tıpta Otalji olarak adlandırılan kulak ağrısı, kulağın kendi rahatsızlıklarından olabildiği gibi başka hastalıkların da ön habercisi olabilmektedir. Şimdi gelin birlikte çocuklarda kulak ağrısı nedenleri ve evde uygulayabileceğiniz 3 doğal yöntemi birlikte inceleyelim.

Çocuklarda Kulak Ağrısı Neden Olur?

Çocuklarda kulak ağrısı daha çok özellikle süt çağı dediğimiz dönemlerde görülen bir durumdur. Örneğin bebeklerde diş çıkarma döneminde anjin (bademcik iltihabı-tonsilit), yıkamaya bağlı ya da değişik sebeplerden kulak enfeksiyonu gibi ağrının değişik sebepleri olabilir. Ayrıca belirtelim kulak ağrısı sadece bebeklerde değil yetişkinlerde de yaygın görülen bir rahatsızlıktır.

Çocuklarda her kulak ağrısının illaki bir enfeksiyona bağlı olması gerekmez. Özellikle bebeklerin diş çıkarma döneminde burunları tıkandığında veya boğaz enfeksiyonu olmaları durumunda artan iç basınç sebebiyle kulak ağrısı oluşabilmektedir.

Çocuklarda en sık görülen kulak ağrısı sebebi, üst solunum yollarındaki soğuk algınlığına benzeyen bir enfeksiyondan ( akut otitis media). kaynaklanan orta kulak iltihabıdır. Bu enfeksiyon, östaki borusundaki mukus tabakanın enfeksiyona bağlı olarak (orta kulağı boğazın arkasına bağlayan kısım) şişmesine neden olur ve kulak zarı arkasındaki basınç yükselir. Kulağın diğer ucundaki düşük basınç daha sonra sıvı birikmesine ve orta kulak enfeksiyonuna sebep olur. Enfeksiyon sebebiyle kulağın birinde ya da her ikisinde de ağrı görülebilir.

Çocuklarda kulak ağrısının bir diğer nedeni dış kulak iltihabıdır (otitis eksterna). Dış kulak kanalında herhangi bir sebepten dolayı cilt tahriş olması, yaralanmasına bağlı olarak gelişir. Kulağın iç kısmında olan doğal koruyucu tabakanın zedelenmesi ile ödem ve şişlik gelişir. Bu da ağrıya sebep olur.

Çocuklarda Kulak Ağrısının Diğer Nedenleri Nelerdir?

cocuklarda kulak agrisinin diger sebepleri

Küçük çocuklar bazen kulaklarına yabancı cisim sokabilir. Bu kulak ağrısına sebep olabilir. Ayrıca çocuğun temizliğinde sorun çıkarması sebebiyle zaman içinde kulak kiri birikip kanal tıkayabilir ve kulak ağrısı gelişebilir. Ayrıca uçak yolculuğunda iniş ve kalkış esnasında basınç değişikliği sebebiyle büyüklerde ve çocuklarda da kulak ağrısı olabilir.

Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Çocuklarda kulak ağrısının geçmesi için öncelikle nedeninin araştırılması ve teşhisin koyulması gerekmektedir. Rastgele yapılacak ilaç ya da doğal tedavi ağrıyı geçirmediği gibi işitme kaybı gibi istenmeyen sonuçlara sebep olabilir. Öncelikle yapılması gereken doktor muayenesi sonrasında eğer ağrı enfeksiyona bağlı olarak antibiyotik tedavisine başlanılmalıdır. Bu süreçte ağrının azalması içinde antibiyotiğe destek olarak doğal tedaviler uygulanabilir. Ancak şu kesinlikle bilinmelidir eğer kulağınızda enfeksiyon varsa sadece doğal tedavi muhtemelen işe yaramayacak ve tedavi geciktiği için enfeksiyon ilerleyecek ve tedavisi zorlaşacaktır.

Eğer oluşan enfeksiyonların virüse bağlı ise de bu durumda da antiviral tedavi gereklidir.Bakteriyel ya da viral tedavi sürecinde muhtemelen çocukta yüksek ateş, ağrı gibi durumlar görüleceği için antiviral veya antibiyotiğe ek olarak ateş düşürücü-ağrı kesici şurup desteğide eklenmelidir.

Süt Bebeklerinde Kulak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

bebeklerde kulak agrisi nasil gecer

Anneler bebeklerini genellikle aynı açıyla emzirdikleri için anne sütü çocuklarda genellikle orta kulağa kaçmaz. Ancak eğer bir sebepten dolayı bebek anne sütü almıyor ve bebek mama ile besleniyorsa düz yatırılacağı için bu açıda nadiren olsa da kulağa mama kaçma riski olabilir. Bu da çok sık rastlanan bir durum olmasa da bebeklerde görülen bir durumdur. Olası veya mama kaçması durumunda bebekleri mutlaka kucakta ve yarı oturur pozisyonda beslemek gerekir.

Diğer bir sebepte ağırlıklı kış aylarında görülen nezle ve gribal hastalıkların üst solunum yolunu tıkaması ile iç kulağın etkilenmesidir. Eğer bebek uzun süre huzursuz, gece uykusuz ve ağlıyorsa ağlama sebeplerinden birinin kulak rahatsızlığı olduğu düşünülebilir. Anneler normal ağlama ile bu tarz ağlamaları fark edebilirler ve bu durumda bir uzman doktor muayenesi ile uygun tedavi uygulanmalıdır. Bebeğin kulak ile ilgili enfeksiyonu veya ağrısı olduğunu anlamanın yolu ise hafif parmakla kulağına dıştan basınç yaparak masaj yapılmasıdır. Bebek daha çok ağlıyorsa veya susuyorsa bu da kulakta bir sorun olduğunu gösterir.

Kulak Ağrısına Evde Basit Çözümler

Ağrı kesici ilaçlar kulak ağrılarına iyi gelecektir. Ancak ağrı kesici bir tedavi değildir sadece semptomları azaltmak ve rahatlamak için kullanılmalıdır. Doktorun kulağın durumuna göre yazdığı antibiyotik ya da antiviral ilaca destek tedavi olarak alınmalıdırlar.

Kulak ağrısı için kullanılabilecek ağrı kesici olarak Parasetemol ve İbuprofen içeren şurup ya da haplar bu gruptadırlar. Aspirin de diğer bir ağrı kesicidir fakat çocuklarda kullanılmaması gerekmektedir.

Kulak ağrılarına çözüm bulmak için bazı ilaçsız yöntemler de uygulanabilir. Ağrıyan kulağına sıcak uygulama yapılmasının ağrıyı hafiflettiği gözlemlenmiştir. Ağrıyan kulağa 20 dakika ısı ve masaj ağrıyı dindirecektir. Bu işlem için bir temiz bir bez, havlu yada sıcak su torbası kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken ısının kulak kepçesini tahriş edebilecek kadar çok yüksek derecede olmamasıdır. Hafif bir sıcaklık bu işlem için yeterli olacaktır.

0 – 6 Yaş Arası Çocuklarda Sık Görülen Şikayetler başlıklı yazımızda daha fazla sorunun çözümü ile ilgili cevaplar bulabilirsiniz.