Dinlendirici Yoga Hareketleri

Yoga, hayat yoğunluğu içerisinde insanların sakinleşmek ve kötü hislerinden arınmak için tercih ettikleri aktivitelerden birisidir. Özellikle bireysel olarak bir şeyler yapmak ve rahatlamak isteyenler dinlendirici yoga hareketleri ile zihinlerinde yer etmiş kötü düşünceleri atabilmektedir.

Peki, dinlendirici yoga hareketleri nelerdir ve nasıl etkili olmaktadır?

Dinlendirici Yoga Hareketleri Nelerdir?

Dinlendirici yoga hareketleri kendini manevi açıdan yorgun hisseden kişilerin tercih ettiği yoga pozisyonlarıdır. Yoga fiziksel olarak görünen bir aktivite olsa da, sakinliği temenni etmektedir. Elbette bazı yoga pozisyonlarının esneklik ve çeviklik istediği aşikar fakat nihayetinde yoganın öğütlediği dinginliğe ulaşmak burada esastır.

dinlendirici yoga hareketleri

Dinlenmek amacıyla yoga yapanlar genel olarak fiziksel değil de ruhsal olarak dinlenmek amacıyla yoga yapmaktadır. Bu hareketler sayesinde hayat yoğunluğundan kaçmak isteyen ancak vakit bulamayan kişiler pratik bir şekilde kötü enerjilerini üzerinden atabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki yoga ruhsal olduğu kadar fiziksel olarak dinlenmeyi de sağlamaktadır. Gününün belirli bir zamanını yoga yapmaya ayıran kişiler, yaşantılarının yoğunluğu içerisinde kendilerini dinlendirme fırsatı bulmaktadırlar.

Yoga için önerilen saatler genellikle günün ilk saatleri ve sakin akşam saatleridir. Ancak kişiler kendilerine uygun olan zamanlarda ya da ihtiyaç duydukları her saatte yoga yapabilirler. Nihayetinde yoga bireysel yoğunlaşma ile dinginliği sağlamaktadır.

Dinlendirici Yoga Pozisyonlarının Faydaları

dinlendirici yoga pozisyonlari

Yoga yapmak ruhsal ve fiziksel açıdan daha rahat hissedilmesini sağlarken aynı zamanda sürekli olarak yapıldığında bireysel gelişimi de sağlamaktadır. Bahsedilen bu gelişim en başta sakin olmayı ve olaylara soğukkanlılıkla yaklaşabilmeyi sağlamaktadır. Zamanla rahatlamanın ne kadar etkili olduğu anlaşılmakta ve vücut daha fazla gevşemektedir. Ancak bu gevşemeyi olabildiğince fiziksel olarak dizginleyerek gerginlik elde etmek, bedeni ve zihni diri tutmaktadır.

Genel olarak yoga insanın kaslarının daha tok bir yapıya ulaşmasını ve bakış açısı yönünden de daha dingin bir hal almasını sağlamakta. Fakat dinlendirici yoga hareketlerinin faydaları genele göre daha spesifik olmaktadır. Kişinin bu pozisyonları uygulaması ile edindiği faydaların başında ruhsal açıdan kendini dinlendirmesi gelmektedir. Bu sayede her gün kişinin kendisini daha dinç ve güçlü hissetmesi mümkündür.

Dinlendirici Yoga Pozisyonları

Dinlendirici yoga pozisyonlarının etkilerinden bahsettik. Ancak bu pozisyonların nelerden oluştuğunu hiç sorgulamadık. İşte, dinlendirici yoga pozisyonları.

Legs Up The Wall ( Viparita Karani )Pozisyonu

legs up the wall pozisyonu

Sakinleştirici ve en kolay yoga hareketlerinden birisi Legs Up The Wall ( Viparita Karani ) pozisyonudur. Bu teknikte kişi yere sırt üstü uzanır ve bacaklarını bir duvara düz paralel şekilde yukarı kaldırır. Mümkünse bacakların duvara yaslanması da uygulanabilir. Kişi bu pozisyonda iken gözlerini kapatarak derin nefes alıp verir ve 5-10 dakika kadar bu pozisyonunu koruyarak rahatlar. Bu pozisyonun akşam saatlerinde yapılması kişinin uyku öncesi gevşemesini sağlayacaktır.

Bow (Yay – Dhanurasana) Pozisyonu

Yay Dhanurasana Pozisyonu

Bow Pose (Dhanurasana) pozisyonu biraz gerilmeyi gerektiren ve kişinin dinçleşmesini sağlayan bir tekniktir. Bir nevi yay şekli alan kişi, pozisyonunu koruduğu süre boyunca kaslarının gerilmesi ile daha sakin ve dinç olmaktadır. Bu teknikte kişi öncelikle yüz üstü yere uzanmalıdır ve dizler bükülmelidir. Daha sonra gövde ile geriye hamle yapılır ve ayak bileklerinden tutulur. İlk deneme de zorlanılması normal olan bir pozisyon olsa da daha sonra tekrar denendiğinde öncekinden daha kolay uygulanmaktadır. Önemli olan bu gerginliği sağlarken göğüs bölgesinin ve uylukların biraz olsun yerden kalkmasını sağlamaktır. Bow Pose yaklaşık 15-20 saniye kadar sürdürülür ardından tamamlanır. Daha sonra tekrar aynı pozisyon alınır ve yine nefes tekrarları uygulanır. Pozisyonu 3 kez tekrarlamak yeterli olmaktadır.

Reclining Bound Angle (Supta Baddha Konasana) Pozisyonu

supta baddha konasana hareketi

Reclining Bound Angle(Supta Baddha Konasana) pozisyonu daha sakinleştirici ve uyku öncesi önerilen pozisyonlardan. Bu pozisyonda hayal kurmak ve düşünmek biraz olsun istemsizce olsa da yine de iyi şeyleri akla getirmekte fayda var. Teknik olarak gayet basit bir pozisyon olan reclining bound angle için öncelikle yere sırt üstü uzanılmaktadır. Ardından kollar beden yanlara yaklaşık 45 derece açılır. Ardından dizler yukarı çekilir ancak bu sırada ayaklar zemine sabittir. Bu sırada nefes alıp verilirken dizler her iki yana doğru salınır ve ayak tabanları birbirlerine değer. Hareket tam olarak bu noktada tamamlanır ancak kişinin hareketi bitirmesi kendi isteğine bağlıdır. Kişi kendini rahat hissedene kadar bu pozisyonda bekleyebilir.

Diğer hareketleri pilates-yoga minderi temin edip daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.