Doğum Sonrası Vücut Ne Zaman Toparlanır?

Doğum sonrası vücut ne zaman toplanır sorusuna ayırdık bu yazımızı. Elbette doğumdan sonraki süreç hem doğum yapan anne hem de çocuğu için meşakkatli bir süreçtir. Özellikle de annenin vücudu ile ilgili süreci, psikolojik ve fiziksel bir hazırlık gerektirdiği gibi aynı zamanda doğumdan sonra da özel ilgiye muhtaçtır.

Biz de bu yazımızda sizlere doğum sonrası vücudun toparlanması için 6 öneri sunacağız.

Gebelik süresince kadınların vücudunda bazı değişiklikler meydana gelir. Östrojen ve progesteron hormonlarının değerlerinin değişimi sayesinde bu hormonsal değişiklikler gözlenir. Yaşanan ani fiziksel değişim yüzünden de anne adayının hem psikolojisi düzensiz hale gelebiliyor hem de günlük yaşamı farklılaştığından sosyal yaşamı etkilenebiliyor. Altı önerimiz öncesinde gebelik esnasında ya da sonrasında kendinizi rahatlatmanız ve doğum sonrası vücut toplamanız için küçük öneriler vererek başlayalım.

Dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, uzman kişilerden danışmanlık almak, bol su içmek ve kaliteli uyku uyumakla gebelik esnasındaki ruh halinizi rahatlatabilir ve bu sorunlardan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Doğum sonrasında ise bebeğinizi bol bol emzirmeye çalışın. Faydasını göreceksiniz. Sizlere vermiş olduğumuz önerilere uyarak hem kısa sürede vücudunuzu toparlar hem de bebeğinizle daha kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Şimdi dilerseniz, “doğum sonrası vücut kendini nasıl toparlayabilir, bunun için neler yapılması gerekir?” sorularına yanıt arayalım.

Doğum Sonrası Vücut Toparlamak İçin Danışmanlık Hizmeti Almak

dogum sonrasi vucut toparlanmasi destek

Doğum sonrası vücut toplamak için mutlaka bir danışmana görünmelisiniz. Üstelik danışman hekiminize doğum öncesinde gitmeye başlarsanız kaliteli bir gebelik süreciyle birlikte

Gebelikte ve sonrasında danışmanlık hizmeti alarak, kontrollü gebelik süresi ve bilinçli doğum eylemi gerçekleştirebilirsiniz. Hamilelik dönemini ne kadar doğru ve bilinçli geçirirseniz vücudunuzda oluşan defomasyonların kontrolünü o kadar bilinçli sağlarsınız. Gebelik süresi boyunca düzenli yürüyüş yapmak, doğum sonrasına da bir nevi hazırlık gibidir. Vücudunuz daha dinç kalır ve doğum sonrasında da faydasını görürsünüz. Bununla birlikte danışmanlık aldığınız diyetisyeninizin hazırladığı diyetleri uygulayarak ve sağlıklı beslenme yöntemleri sürecin daha sağlıklı akmasını sağlayacaktır. Nefes egzersizleri, hareketli hamilelik süreci, kolay doğum eylemi ve doğum sonrası eski vücut ölçülerinize dönmenizde büyük faydalar sağlar.

İyi Bir Yaşam İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Doğum Sonrası Beslenme ve Hormonların Düzenlenmesi

dogum sonrasi beslenme
Doğum sonrasında beslenmenize dikkat etmelisiniz.

İnsanların metabolizması ve vücutlarının ihtiyaçları farklıdır. Özellikle gebelik sürecinde ve doğum sonrasında beslenmeye azami dikkat edilmelidir. İhtiyacınız olan kaloriyi alabileceğiniz beslenme programını bir uzman eşliğinde mutlaka yapmalısınız. Bu süreçte bağırsakta hareketlilik sağlayacak besinleri tercih etmek oldukça önemlidir.

Vitamin, protein ve karbonhidrat değerleri besinlerden bir denge içerisinde alınmalıdır. Dengeli beslenmek ve bol su içmek hormonların da çalışmasını etkiler. Doğum sonrası ilk bir ayda hormonlar tamamen gebelik öncesi döneme geri döner.

Doğum Sonrası Yapılacak Egzersizler

dogum sonrasi egzersiz
Sağlıklı ve fit bir vücut, doğum sonrası da mümkün.

Uzmanlar hamilelikten sonra fit ve sağlıklı bir vücuda kavuşmak için egzersiz uygulanması gerektiğini savunuyorlar. Günlük olarak uygulayacağınız pilates ve yoga egzersizleri ile kısa sürede eski formunuza kavuşabilirsiniz. Sadece pilates ve yoga malzemeleri satın almak değil, bu ürünlerle çalışmanız size fayda sağlayacaktır 🙂 . Çalışan anneler için haftalık en az üç gün programlanmalıdır. Egzersiz yapmak vücudun ağrı eşiğini artırır. Bu sayede doğuma bağlı vücudunuzda var olan ağrılardan da kısa sürede kurtulabilirsiniz. Doğum yapmak büyük bir olaydır. Bu nedenle ilk zamanlar mutlaka hafif tempoda ve kısa sürelerde egzersiz yapmalısınız. Kendinizi daha iyi hissetmek ve sağlıklı bir vücut için egzersiz yapmayı hayat rutini haline getirmenizi tavsiye ediyoruz.

Hemen Şimdi Spora Başlamak!

Bebek Emzirmek

bebek emzirmek
Oksitosin, aşk hormonu olarak da bilinir. Bebek ve anneyi birbirine bağlar

Bebek emzirme sırasında oksitosin hormonu salgılanır. Bu hormon annelik duygusunun oluşmasına ve anne – bebek arasındaki bağın kuvvetlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda rahmin kasılmasını ve kısa zamanda kendisini toparlamasını sağlar. Hamilelikte büyüyen rahmin kasılma hareketi ile eski boyutuna dönmesine yardımcı olur. Bebeği sık sık emzirmek annenin büyük oranda enerji sarf etmesine, terlemesine ve yağ yakmasına neden olur. hormonunun salgılanması için emzirme eyleminin başlaması gerekir. Bol meyve tüketmek ve su içmek oksitosin hormonunun hipotalamus bölgesinde salgılanmasını artıran etmenlerdir. Bu nedenle doğum sonrası diyetlerinizde mutlaka bol meyve tüketmelisiniz.

Doğum Sonrası Vücut Deformasyonları

Kadınların hamilelik süreçleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle doğum sonrası vücut bölgelerinde meydana gelen deformasyonlar da farklılık gösterir. Bu deformasyonlar kadının yaşı, genetik faktörleri, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı, meslekleri ve var olan rahatsızlıkları gibi nedenlerden dolayı değişiklik gösterir. Doğum sonrasında kadınlarda görülen deformasyonları kısaca açıklayalım:

  • Karın ve basen bölgesinde çatlaklar ve sarkmalar
  • Aşırı kilo alımına bağlı yağlı vücut görüntüsü
  • Meme dokusunda sarkma
  • Aşırı saç dökülmesine bağlı olarak saçlı deride seyrekleşme
  • Göz altında morarma ve cilt renginde solukluk

Sıralamış olduğumuz bu sorunlar her kadında görülmeyebilir. Doğum sonu sizi rahatsız eden problemlerden kurtulmak için vermiş olduğumuz önerilere uyum sağlayabilirsiniz. Bu öneriler sayesinde kısa süre içinde doğum öncesi kilonuza ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda doğum öncesi ve doğum sonrası kesinlikle konusunda uzman doktorlardan yardım almanızı da önemle öneriyoruz.