Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü İçeriği Nedir?

Bu yazımızda anne sütünün faydaları üzerinde duracağız.

Anne ve çocuk sağlığı bir bebeğin gelişimi üzerinde en etkili hususlardandır. Bebeğin gelişiminin eksiksiz bir şekilde tamamlanması annenin de sağlığının korunması ile muhakkak ilişkilidir. Öyle ki sağlıksız gebelik geçiren annelerin bebekleri daha zayıf bir bünyeye sahip olmaktadır. Bebeğin sağlığının korunmasında ise gebelik süreci kadar bebek beslenmesi de önemlidir.

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Bebeklerin sağlığına en çok dikkat edilen dönem şüphesiz ilk 1 yaştır. Özellikle 0-6 ay bebek yaşı, en naif dönemdir. Bu süreçte çocuğun anne sütü ile beslenmesi hem uygun hem de gereklidir. Anne sütü içerisinde bolca makrofaj, lenfosit, lökosit(özellikle Polimorf Nüveli Lökositler) bulunmaktadır.

Anne sütü 1 yaşına kadar bebeğe en uygun besin türüdür. Bebeğin ihtiyaç duyduğu besleyici moleküllerin yanında bebeğin fizyolojik sıcaklığına uygun olması ve yoğunluğu, anne sütünün tercih edilme nedenlerini oluşturmaktadır. Ayrıca anne sütü ile bebeğe geçen koruyucu protein yapıları (immünoglobülinler) bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Anne sütünün beslenmede tercih edilmesi temel koruma sağlamakla beraber patojenlerin (mikropların) bebeğin vücuduna yer edinmesini de önlemektedir. Bu durum çocuğun ilerleyen yaşlarında da korumada olmasını sağlamaktadır. Anne sütünün genel olarak koruma sağladığı hastalıklar; suçiçeği, influenza, kabakulak, Japon Ensefaliti’dir.

Anne sütünün faydaları enfeksiyon hastalıklarının oluşmasını büyük oranda önlemektedir. Özellikle anne sütünde bulunan İmmünoglobülin A (Ig A) bebeğin gastrointestinal sistemini mikroplara karşı korumaktadır. Virüslere karşı korumada da yine IgA’nın koruyuculuğu mevcuttur.

Anne sütü ile beslenen bebeklerin bağırsak pH’ı düşüktür. Düşük pH asidik ortam anlamına gelmektedir. Bu durum escherichia coli isimli bakterinin bağırsaklarda enfeksiyon oluşturmasına karşı koruyuculuk sağlamaktadır.

anne sutunun bebege faydalari
Anne sütünün bebeğin gelişimi üzerinde büyük oranda etkilidir.

Anne Sütü Mü Ek Gıda Mı?

Anne sütünün faydaları otoriteler tarafından kabul edilmektedir. Ancak bebek gelişimi, çocuk endokrinolojisinin ilgi alanındadır. Çocuğun sistemsel olarak gelişmesi ve büyümesi sürekli olarak takip edilmelidir. Bebeğin tartı alma hızı anne sütünün ne denli besleyici bir gıda olduğunu göstermektedir.

Anne sütü 0 – 6 ay bebek döneminde mutlaka tercih edilmelidir. Normal şartlarda sağlıklı bir annenin sütü 6 ay kadar çocuğa yetmektedir. Bu süreçte ek gıdaya geçilmesine gerek görülmemektedir. Ancak anne sütü gelmemesi gibi durumlarda doktora veya ebe hemşireye danışılabilir.

6 aydan daha büyük bebeklerde ise anne sütü yetersiz kalabilmektedir. Bazı annelerin sütleri yeterli miktarda gelebilir fakat çocuğun büyüme hızı git gide artacak ve beslenme ihtiyacının karşılanması gerekecektir. Bu yüzden ek gıdaya geçiş ilk 6 aydan sonraki süreçte, doktor gözetiminde olmalıdır.

Bebeğe D Vitamini Ne Zaman Verilmelidir?

Süt çocukluğu dönemi boyunca bebeklere D vitamini takviyesi uygulanmalıdır. Anne sütü koruyucu özellikte olsa bile D Vitaminini bebeğe sağlayamamaktadır. Bu nedenle ilk 2 haftadan sonra (15. Günden itibaren) bebeklere D Vitamini takviyesi uygulamaya başlanmalıdır.

Anne Sütünün İçeriği Nedir?

Anne sütünün faydaları içerisinde hem besleyici hem de koruyucu ürünler yer alması ile sağlanmaktadır. Bu besinler özellikle inek sütüne göre bebeğin metabolizmasına göre uygunluk göstermektedir. Anne sütü içerisinde yağ, protein, karbonhidrat, vitaminler, mineraller ve temel moleküller bulunmaktadır.

Özellikle protein açısından ele alındığında anne sütünün ne denli etkili olduğu ortaya çıkmaktadır. İnek sütünde anne sütüne göre daha fazla protein bulunmaktadır. Ancak bebeklerin inek sütü ile beslenmesi sindirim bozukluklarına yol açmaktadır. Her ne kadar anne sütü inek sütüne göre daha az protein içeriyor olsa da anne sütündeki protein yapısı nedeniyle besleyicilik daha yüksektir.

Anne sütünde bulunan şeker türü laktozdur. Laktoz (süt şekeri), bağırsaktaki emilimi kolaylaştırmaktadır. Özellikle Ca iyonunun emilimi üzerinde etki göstermekle beraber, L. Bifidus florasını geliştirerek bağırsakta mutual floranın oluşmasını sağlamaktadır.

Böbrekler açısından ele alındığında, inek sütünün içeriğinde çok fazla sodyum bulunmaktadır. Anne sütüne göre 3 kat fazla olan bu miktar bebeğin böbreklerinde fazla yük oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca A, B, C, E vitaminleri yönünden yeterlilik göstermektedir. Ancak D ve K vitamini anne sütünde yeteri kadar bulunmamaktadır.

Bebek ve Çocuk sağlığı hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için Çocuk Sağlığı kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.