Çocuklarda Gaz Sancıları ve Karın Ağrıları Nasıl Geçer?

Gaz sancısı, yalnızca bebek için değil anne için de son derece huzursuz edici durumlardan biridir. Çocuklarda gaz sancıları genellikle günün her saatinde olabilmektedir. Ancak akşam saatlerinde genellikle bebekler daha çok huzursuz olur. Bunun sebebi de genellikle akşam saatlerinde gaz sancılarının olmasıdır. Akşam 18’den sonraki huzursuzluklar genellikle çocuklarda gaz sancıları belirtileridir. Bebekler 6 haftadan sonra, günde yaklaşık olarak 3 saat gibi bir süre huzursuz olurlar. Ancak bunun dışında daha uzun süre sakinleşmiyorsa ve günün büyük bir kısmını ağlayarak ve anne babayı huzursuz ederek geçiriyorsa, o zaman uzman bir hekime götürerek durumun anlatılması ve medikal ya da doğal yollardan hekimin vereceği bilgiler ışığında, yardım istenmesi gerekir.

Çocuklarda Gaz Sancıları Oluşumu

Çocuklarda gaz sancıları olağan bir süreçtir ve bir hastalık değildir. Bebeğin henüz yeni geldiği dünyaya uyum sağlaması sancılı bir süreçtir. Ancak günümüzde gaz sancılarının tıbbi olarak müdahale edilmesi mümkündür. Ancak bebeğin sürekli huzursuz olması durumunda, anne babayı da genellikle huzursuz eden “ya gaz sancısı değilse” endişesine sebep olan durumlardır. Bundan dolayı sık sık bebekler doktora götürülmeli ve kontrol edilmelidir.

cocuklarda gaz sancisi olusumu
Gazın görülmesinin en önemli sebebi sindirim sistemiyle ilgilidir.

Gaz sancısının bebeklerde çok fazla görülmesinin sebeplerinden en önemlisi sindirim sistemi ile ilgilidir. Henüz bebek yeni doğduğu için birçok enzim vücutlarında fonksiyonel olarak çalışmaz. Bu da özellikle beslenme esnasında ve sonrasında kramp biçiminde kendini gösterir. İlk aylarda çok sık rastlanan çocuklarda gaz sancıları, genellikle normaldir. Ancak bunun çok üzerinde bebeği huzursuz eden, bebeğin uzun süre uykusuz kalmasına sebep olan gaz sancılarının olması durumunda, o zaman sindirim sistemi ile ilgili başka bir sorun olup olmadığının araştırılması gerekir.

0 – 6 Yaş Arası Çocuklarda Sık Görülen Şikayetler

Çocuklarda Gaz Sancısı Belirtileri

Çocuklarda gaz sancıları belirtileri genellikle doğumdan 2-3 hafta sonra ağlama atakları ile başlar. Bu ağlama atakları günün her saatinde, genellikle de akşamları görülür. Bebek 4 ile 6 haftalık olduğunda gaz sancısı atakları çok daha sıklaşır. 3 aylık olduğunda ise ekseriyetle ortadan kalkar. Çocuklarda gaz sancıları belirtilerinin en belirgin biçimi karında şişlik ve bacaklarını karnına doğru çekmeleridir. Ağlarken yüzü kızarır, ellerini yumruk yapıp sıkar ve yüzünde elbette acı bir ağlama ifadesi vardır. Böyle durumda da genellikle emerek rahatlamak ister. Bebekler ancak gaz sancısı huzursuz ettiğinden genellikle ememez. Dolayısıyla emme sırasında sorun yaşanır.

Gazlı Bebekleri Emzirmek Çözüm Mü?

Sık sık gaz sancısı atakları geçiren bebekler genellikle gaz sancısı nöbetinin sonunda uyuyakalırlar. Ancak ağlama nöbetlerinin gerçekten gaz sancısı ağlaması olup olmadığının tam olarak anlaşılması gerekir. Bebek gün içinde sürekli ağlıyor ve tipik olarak gaz sancısı belirtileri gösteriyorsa emmesinin ve kilo almasının da normal olması gerekir. Dolayısıyla gazlı bir bebek dahi olsa, meme emmesi ve kilo alması şarttır. Böyle durumlarda doktora başvuran ebeveynler sadece bu nöbetlerin gaz sancısından kaynaklı olduğunu onun dışında ciddi bir rahatsızlığı olmadığını anlamaları gerekir.

bebeklerin aglama nobetlerini takip etme
Bebeğinizin ağlama nöbetlerini iyi takip etmelisiniz.

Bebeklerde ağlama nöbetlerinin diğer sebepleri ise idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Bununla birlikte orta kulak iltihabı da ağlama nöbetlerine bir sebeptir. Bağırsaklarda fıtık veya bağırsak düğümlenmesi gibi birçok sebebi olabilir. O nedenle çok huzursuz bebeklerin gaz sancısı deyip geçiştirilmesi yerine doktor tarafından bunun teşhis edilmesi önemlidir.

Bebeklerde – Çocuklarda Gaz Sancıları Nasıl Geçer?

bebeklerde gaz sancisi gecirme
Anne sütü içen bebekler daha az gaz sorunuyla karşı karşıya kalır.

Anne sütüyle beslenen bebekler genellikle diğer bebeklere göre daha az gaz sancısına maruz kalırlar. Meme veya biberon ile beslenen bebeklerde gaz yutması sorunu oluşacağından, gaz yutmasından kaynaklanan sancılar oluşur. Bu nedenle annelerin bebeğe biberon verirken veya emzirirken mutlaka buna dikkat etmeleri gerekir. Her beslenmeden sonra mutlaka bebeğin sırtına hafif vurularak gazının çıkartılması gerekir.

Bunun yanı sıra özellikle emziren anneler kendi beslenmelerine de çok dikkat etmelidir. Gazlı yiyecekler yemeleri durumunda aynı şekilde bebekleri de gaz sancısı çeker. Bu nedenle annelerin beslenmesinde kuru baklagiller, lahana, brokoli türü sebzeler; süt türevleri, baharatlı acı yemekler, çay – kahve veya meşrubat gibi gazlı içecekleri tüketmemeleri gerekir. Gaz sancısı olan bebeklerin annelerinin de bebeğe uygun diyet uygulamaları şarttır.