Beta Hcg Nedir? Beta Hcg Değeri Nasıl Hesaplanır?

Beta Hcg Nedir? Beta Hcg Testi Nedir? Beta Hcg Testleri Nasıl Değerlendilir? Tüm bu soruların cevaplarını makalemizde bulabilirsiniz.

Beta Hcg Nedir?

Gebelik isteyen ya da planlayan kadınların-çiftlerin yakından bildiği Beta HCG, koryonik gonadotropini olarak adlandırılan hormondur. Gebeliğin erken safhalarda öğrenilmesini sağlayan bu hormon, hamileliğin pek çok belirtisinden biridir.

beta hgc nedir
Çoğu kadının yakından bildiği ve tanıdığı bir hormondur.

(Hamilelik Belirtileri Nelerdir? makalesini dilerseniz buradan okuyabilirsiniz)

Herhangi bir sağlık ocağı yada hastanede yapılacak bir kan veya evde yapılabilen idrar testi ile hamilelik hakkında pozitif ya da negatif olarak temel bir bilgi sunabilmektedir . Hamilelik hormonu olarakta bilinen bu hormonun nadirde olsa gebelik olmayan durumlarda yükselmesi mümkündür. Gebelik süreci takip edilmeye başlandığında ani yükselmesi durumları da takip edilmeli ve arkasındaki sebep mutlaka sorgulanmalıdır. Çünkü bu hormonun yükselmesine sebep olan rahatsızlıklar arasında Dış gebelik, hormonel bozukluklar gibi çeşitli nedenler mevcuttur ve bu durum ilerleyen safhalar da sağlığı direkt olarak etkileyebilecek sıkıntılara sebep olabilmektedir.

Beta Hcg Testi Nasıl Yapılır?

Günümüzde kullanılan 2 tür test mevcuttur. İkisi de basit ve etkili sonuç veren testlerdir. Bu testler;

1- Kan Testi

Herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurarak kan testi istenmesi halinde tüm devlet sağlık kuruluşlarında bu test ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu testin sonuçları genellikle aynı gün içinde sonuçlanan güvenilir ve kesin sonuç veren testlerdir. Yapılacak kan testi öncesinde kişinin dikkat etmesi gereken özel olarak herhangi bir husus (örneğin bazı testlerde minimum 12 saat aç olunması gerekmektedir) söz konusu değildir. Günün herhangi bir saatinde test yapılabilir ve sonuçlar laboratuvar durumuna göre değişse de genellikle aynı gün içinde hızlı bir şekilde alınabilmektedir.

Elbette tercihen eğer zaman sorunu yoksa sabah uygun şartlarda kuruluşa gidilmelidir. Çünkü muhtemelen testi isteyecek doktor başka değerleriniz içinde tahlil isteyeceği için tahlil yapılmaya uygun olarak gitmek daha doğru olacaktır. Sonuçları aldıktan sonra değerlendirmesini sağlık kuruluşundaki testi isteyen hekimden öğrenebilirsiniz. Eğer sonuçlarınızla ilgili bir sorun varsa da eğer aile sağlığı merkezi gibi bir kuruma gitmişseniz hekiminiz daha detaylı bir inceleme için sizi uzman hekime yönlendirecektir.

2- İdrar testi

Günümüzde hamilelik durumunu öğrenmek için popüler olarak kullanılan bir yöntemdir. Maliyet olarak oldukça uygun olan bu testler evde ya da uygun olan herhangi bir yerde yapılabilir. Eğer hormonal olarak özel bir durum, ani değişimlere bağılı bir yükseliş yoksa yüzde 90 a yakın doğrulukla sonuç vermektedir. Gebelik testini herhangi bir eczaneden edinerek uygun bir ortamda yapabilir ve gebeliğinizin basitçe pozitif ya da negatif olup olmadığını 5 dk gibi kısa bir süre içinde öğrenebilirsiniz.

Burada bilinmesi gereken idrar testi gebelik hakkında detaylı bilgi vermemesidir. İdrar testinin amacı gebelik durumunun olumlu ya da olumsuz olduğuna dair temel bilgi amaçlıdır. Hızlı alınan bu sonuçla gebeliğin erken safhalarında anne adayına yapılacak işlemler başlatılarak hem bebeğin hem de annenin sağlığı için gerekli düzenleme ve takipler yapılabilmektedir. Gebeliğin öğrenilip kesinleşmesinden sonra gebelik takibi sürecinde yapılan Beta Hcg ölçümlerinde yeniden idrar testi değil uzman doktorun uygun gördüğü periyotlarda kan testi yapılır. Kan testi hamileliğe dair pek çok hormon ve etkeni çok daha net olarak ortaya koyan bir testtir.

Beta Hcg Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Gebeliğin gerçekleşmesi ile birlikte horman değerleri vücutta yükselmeye başlar . Normal şartlarda özel bir sorun yoksa 0-10 mlU/mL değeri normal değer aralığı olarak kabul edilir. Gebeliğin ilerlemesi ile hafta aralıklarında değerlerin aşağıdaki tablodaki değerlere uygun olarak yükselmesi beklenir.

Beta Hcg Değerleri Hafta Tablosu

Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL
Gebeliğin 4. haftasında 5-426 mlU/mL
Gebeliğin 5. haftasında 18-7.340 mlU/mL
Gebeliğin 6. haftasında 1.080-56.500 mlU/mL
Gebeliğin 7 ve 8. haftasında 7.650-229.000 mlU/mL
Gebeliğin 9 ve 12. haftasında 25.700-288.000 mlU/mL
Gebeliğin 13 ve 16. haftasında 13.300-254.000 mlU/mL
Gebeliğin 17 ve 24. haftalarında 4.060-165.400 mlU/mL
Gebeliğin 25 ve 40. haftalarında 3.640- 117.000 mlU/mL a

Değerlerin genel aralık Tablosu

Yukarıda belirtilen değerler genel değerlerdir. Sizin gebeliğinize özel olarak değer aralıklarında ufak tefek farklılar olabilir. Bu durumu takibinizi gerçekleştiren hekiminiz size açıklayacaktır. Ya da siz durum hakkında bilgi isteyerek öğrenebilirsiniz.

Beta Hcg değerlerinin takibi yapılırken en önemli olay haftalık olarak Beta Hcg değerlerinin uygun aralıklarda yükselmesidir. Uygun yükseliş süreci sağlıklı bir gebeliğin en büyük göstergesidir. Değerlerin ani düşüş veya yükselişi durumunda doktorunuz size yol gösterecek teşhis ve tedavi için gerekli uygulamaları yapacaktır. Bu tarz durumlarda erken safhada müdahale edilebilmesi için gebeliğinizin takibinin mutlaka bir hekim tarafından yapılması gerekmektedir. Takibi hekim tarafından yapılmayan gebelikler elbette sağlıksız gebelikler değildir ancak oluşacak herhangi bir riskli durumda takibi yapılmadığı için anne adayının da bebeğin de hayatı tehlikeye girebilir ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Tüm bu kötü senaryolardan kaçınmak için gebeliğin takibinin bir doktor tarafından yapılması çok daha uygun olacaktır.