Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Bu yazımızda dış gebelik belirtileri, dış gebelik nedir gibi merak edilen konuları inceleyeceğiz. Döllenmiş yumurtanın rahim içindeki doğru yerini alamamış olmasıyla dış gebelik, diğer adıyla ektopik gebelik dediğimiz süreç başlar. Dış gebelik (ektopik gebelik) tanımını az sonra yapacağız. Bundan önce ciddiyetini anlatalım. 

Normal bir gebelik süreci olarak başlayan ektopik gebelik, eğer zamanında fark edilmezse ve önemsenmezse tehlikeli sonuçlar ortaya koyabilmektedir. Bu durumda gebelik süreci bir hastalık sürecine dönüşerek, hastanın hayati riskinin oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden de gebelik sürecinizi doğru şekilde yönetebilmeniz adına, hamileliğinizin her evresinde bir uzman doktor gözetimine girmeniz, kontrollerinizi aksatmadan yaptırmanız çok önemlidir. İyi haberse dış gebelik sorununun tedavisi zamanında yapıldığında oldukça kolaydır. Dış gebelik belirtileri gözlenmeden önce dahi tespiti ve tedavi süreci başlayabilir.

Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Nedir?

dis gebelik nedir

Dış gebelik (Ektopik gebelik), fertilize ovum olarak isimlendirilen döllenmiş yumurtanın fallop tüplerinde kalmasıyla yani rahim (uterus)(uterus) boşluğuna ulaşamamasıyla oluşan ciddi bir sorundur. Hamilelik ilk etapta doğru başlamış olarak gözükür. İlk trimester döneminde yani ilk üç aylık süreçte, annede iç kanamalara sebebiyet vererek ölümüne neden olabilir. İlk trimester döneminde anne ölümünün en temel sebebi, iç kanama oluşmasıdır. Ender durumlar haricinde tüplerde kalan embriyo canlılığını sürdüremeyecektir. Süreci iyi anlamak adına daha fazla bilgi vermemiz gerekiyor. 

Dış Gebelik Nasıl Oluşur?

BETA-HCG hormon düzeyinden faydalanarak yapılan testler, idrar testleri bir kadının hamile olup olmadığını gösterebilir ancak sağlıklı bir hamilelik olup olmadığını göstermeyecektir. Bir döllenmiş yumurtanın en iyi beslenerek gelişeceği yer şüphesiz ki uterus yani rahimdir. Ancak döllenmiş yumurta, tüm gözlenen vakaların yüzde 95’inde fallop tüpleri arasında, kalan yüzde 5’lik oranda da rahim ağzı ya da karın içi gibi bölgelerde kalarak rahme ulaşamaz. Uterusa erişemeyen embriyo sağlıklı şekilde gelişemeyecek ve annenin hayatını tehlikeye atacaktır. 

Dış Gebelik Tespit Edildikten Sonra Ne Yapılmalıdır?

Dış gebelik belirtileri gözlemlediği anda ya da mümkünse öncesinde tespit edildiğinde, dış gebeliğin devam ettirilmesi söz konusu değildir ve hamilelik sonlandırılmalıdır. Zira embriyo, rahim dışında bir yere yerleştiği için gelişmesi zaten engellenmiştir ve anneye de zamanla iç kanamalar yoluyla  zarar verecektir. Aynı zamanda gelişemeyecek olmasına karşın zamanla büyüyen embriyo, fallop tüplerine zarar vererek annenin hayatta kalsa dahi üreme yeteneğini kaybetmesine sebebiyet verecektir. Bu nedenlerden dolayı erkenden tespit edilen ektopik gebelik, zaman kaybetmeden sonlandırılırsa, annenin üreme yeteneği ve hamilelik başarı artırılabilir ve dış gebelikte görülen komplikasyonlar en aza indirilebilir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik belirtileri, pek çok akut klinik belirtiyi taklit edebilir. Over torsiyonu ve hatta apandisit ile bile karıştırılabilir. Anne adayının vücudunu iyi tanıyarak her ihtimali düşünmesi ve belirtileri doğru tanımlaması bu açıdan oldukça önemlidir. Aşağıdaki vereceğimiz bilgiler ışığında normal hamilelik belirtileri ile dış gebelik belirtileri birbirinden ayrılacaktır. Hamileyseniz ve aşağıdaki belirtiler vuku buluyorsa, öncelikle dış gebelik şüphesi ile doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

dis gebelik belirtileri
Dış gebelik belirtileri ve normal gebelik arasında farklar bulunur.
  • Anormal artan vajinal kanama ve lekelenmeler oluşuyorsa,
  • Baş dönmesi ve bayılma durumu hasıl oluyorsa,
  • Rektal basınç hissediyorsanız (Kalın bağırsağın son kısmı olan rektum pelvik pek çok organa yakındır. Dışkı anüse ulaşmadan önce bu bölgeden geçecektir. Rektal bölgede hissedilen bu basınca rektal basınç denir.),
  • Sindirim sisteminizde düzensizlikler oluşuyorsa,
  • Karnınızda ağrılar oluşuyorsa (tek bir yanında),
  • Keskin ve sürekli ağrılar hissediyorsanız,
  • Hamilelik sürecinde kilo kaybetmişseniz,
  • Omuzlarınıza vuran ağrılar yaşıyorsanız,
  • Kan basıncınızda ani düşüşler gözlemliyorsanız dış gebelik belirtileri olarak görmelisiniz.

Dış Gebelik Kimlerde Görülür?

Dış gebelik sadece belirli bulgulara sahip anne adaylarına özgü değildir. Düzenli bir cinsel yaşama sahip tüm kadınların risk altında olduğunu özellikle belirtelim. Hamilelik sürecinde en önemli hususların başında gelen bu durumun oluşmasında aşağıda anlatacağımız etkenler tüm kadınlar için geçerli olabilir.

Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Neden Oluşur?

Ektopik gebeliğin oluşmasının pek çok sebebi bulunur. Düzenli bir cinsel yaşama sahip ve hamile kalma, üreme özelliklerine hasıl olan tüm kadınlar ektopik gebelik sorununa adaydır. Fakat bu sorunun oluşumunu hızlandıran durumların olduğunu da belirtelim. Bu başlık altında sorunları inceleyelim.

dis gebelik neden olusur
Doğum kontrol uygulamanıza karşın gebe kaldıysanız, dış gebelik olasılığı bulunur.
  • Gebelik yaşı önemlidir. Eğer 35 yaş ve üzerinde bir anne adayıysanız risk grubunda olduğunuzu bilmelisiniz.
  • Daha önceki gebeliklerinizde birden fazla kürtaj yaptırdıysanız ektopik gebelik için adaylardan biri haline gelebilirsiniz.
  • PID olarak nitelenen Pelvik İnflamatuar Hastalık (üst üreme organları hastalıkları) geçirmişseniz yine ektopik gebelik oluşumu için şüphe duymalısınız.
  • Daha önceleri Pelvik operasyonlar geçirmeniz durumunda,
  • Sigara kullanıyorsanız,
  • Üreme organlarınızda oluşan yapısal bazı bozukluklar,
  • Endometriozis (çikolata kisti) hastalığı
  • Doğum kontrol yapıyorsanız, bu duruma rağmen hamile kalmak,
  • Hamile kalmak için doğurganlık artırıcı ilaçlar kullanmak suretiyle hamile kalmak,
  • Daha önce yaşamış olduğunuz enfeksiyonlara bağlı olarak bölgede kalan yara dokuları,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi bir dizi sebep dış gebelik için sebep olarak gösterilmektedir.