Miyom Nedir? Miyom Neden Olur?

Kadınların yaşadığı ve toplumda sık görülen miyom (myoma uteri), merak edilen ve araştırılan rahatsızlıklardan birisidir.

Peki, kadınlarda sık görülen miyom nedir ve miyom neden olur?

Miyom Nedir?

Miyom, rahimde görülen en sık benign (iyi huylu) kitledir ve uterus düz kas tabakasında gelişmektedir. Kadınların en çok görülen rahatsızlıklarından olan myoma uteri, birden fazla faktör ile ilişkilidir. Kısaca miyom nedir sorusunun yanıtı; miyomlar rahim iç duvarında düz kas yapısından gelişen kitlelerdir.

Miyom kaç yaşında görülür?

Miyom (Myoma Uteri) genellikle 35 yaşından sonra görülmektedir. Ailesel geçmiş (genetik) miyom gelişiminde etkilidir ve bu nedenle sorgulanması gerekmektedir. Miyom hastalığı görülme olasılığı yaşla birlikte değişkenlik göstermekle beraber sıklıkla ilerleyen yaşlarda bu oran yükselmektedir.

Myoma uteri gelişimi üzerinde etkili olan bir diğer faktör hormonlardır. Miyom ergenlik öncesinde çok nadir görülürken, en sık görülme yaşı üreme çağındaki kadınlardır. Postmenopozal dönem sonrası zamanla regrese (gerileme) olurlar ve etkinlikleri azalmaktadır.

Miyom Neden Olur?

Miyomlar genel olarak yavaş büyüyen ve yaş ilerledikçe de büyüme hızı düşen benign neoplazilerdir. Miyom gelişimi konusunda bir diğer risk faktörü ise obezite ve siyah ırk olunmasıdır. Ayrıca beslenme şeklininde Miyom oluşumu üzerinde etkili olduğu da bilinmektedir. Özellikle kırmızı et ağırlıklı beslenen kişilerde miyom görülme olasılığı artarken, yeşil sebzeler yönünden zengin şekilde beslenen kişilerde myoma uteri görülme olasılığı azalmaktadır.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

miyom belirtileri

Miyom nedir sorusu kadar araştırılan bir diğer husus miyom belirtileri nelerdir sorusudur. Miyomlar çeşitli risk faktörleri ile tetikleniyor olsa bile, vücut üzerinde önemli etkileri olmadığı sürece genellikle benign olarak kalmakta ve risk oluşturmamaktadır. Fakat miyom tanısı almış hastalar sürekli takip edilmeli ve düzenli muayene olmaları gerekmektedir. Peki, miyom belirtileri nelerdir?

Miyomlar genellikle asemptomatik olarak bulunmaktadır. Ancak zamanla büyüyen ve ilerleyen miyomlar risk oluşturmaktadır. Özellikle 5 cm ve fazlası büyüklüklere erişebilen miyomlar anormal uterin kanama (menoraji) olmasına sebep olmaktadır. Menoraji görülmesi miyom hastalığının en sık belirtisidir.

Bir diğer miyom belirtisi ise pelvik ağrı ve sırt ağrısı oluşturmasıdır. Pelvik ağrı özellikle kramp tarzında olan ve karın bölgesinde yaygın olmak üzere, kalça bölgesine kadar uzanan bir ağrıdır. Ayrıca dismenore şikayeti de yine miyom belirtileri arasındadır.

Miyomların bulundukları konuma göre mesane ve rektum üzerinde bası oluşturması da mümkündür. Mesane üzerinde bası oluşması durumunda sık idrara çıkma isteği, geceleri sık olarak idrar ihtiyacıyla uyanma (noktüri) ve ani sıkışma hissi (urgency) görülmektedir. Rektum üzerinde bası oluşması durumunda ise kabızlık ve sürekli ıkınma hissi (tenezm) görülmektedir.

Miyomlar yerleşim yerlerine göre bazı durumlarda gebe kalınmasını da engelleyebilmektedir. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar ayrıca Jinekolojik muayene ile miyom varlığı hakkında tarama yaptırmaktadır. Bu konuda cerrahi tedavi uygulanması ile miyomun alınması sonucu gebelik şansı artmaktadır.

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

miyom nasil tedavi edilir

Miyom tedavisi genellikle hastanın takip edilmesi ile yapılmaktadır. Miyom tanısı olan kişide gerekmediği sürece cerrahi müdahale uygulanmasından kaçınılmaktadır. Özellikle asemptomatik olan hastaların ultrasonografi ile takibi yapılmaktadır.

Myoma uteri tedavisi için karar verici unsurlar hasta yaşı, fertilite isteği ( gebe kalınma isteği ) ve miyom semptomlarının ağırlığıdır. Medikal tedaviler miyom tedavisinde kalıcı çözüm sağlayamazken, miyom ameliyatı ile daha etkili tedavi sağlamaktadır. Miyom cerrahi tedavisi ise özellikle semptomatik miyom, abortus veya infertilite olan gebeliklerde uygulanması önerilen tedavi türüdür. Cerrahi olarak uygulanan miyom tedavileri histerektomi ve myomektomi olarak iki şekildedir.