Şalazyon Nedir? Şalazyon Ameliyatı ve Tedavisi

Bu yazımızda şalazyon nedir sorusuna yanıt arayacağız.

Pek çok insanın yaşadığı göz problemi olan şalazyon, göz kapakları ve kanalları ile ilişkili bir rahatsızlıktır. Şalazyon oluşumunda çevresel faktörler üzerinde durulmaktadır. Bu faktörlerin iyileştirilememesi neticesinde ise tıkanıklık sonucu kitle oluşumu ve tedavi süreci meydana gelmektedir. Peki, şalazyon nedir ve tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Şalazyon Nedir?

Göz temizliğine ne kadar dikkat edilse de zamanla göz kanallarının akışı bozulabilmektedir. Gözlerin çevre ile ilişkili olarak yaşadığı sürekli kir maruziyeti neticesinde tıkanıklık oluşabilmektedir. Bu durumda gözlerin sağlıklı ve temiz kalmasını sağlayan bez salgıları kanallardan geçememektedir. Özellikle kirpik diplerinde kanalların dışa açılan bölgelerinde meydana gelen bu durumda, kitle oluşumu meydana gelmektedir. Şalazyon olarak adlandırılan bu durum kitlenin yerinden alınması veya küçültülmesi ile tedavi edilmektedir.

salazyon nedir
Şalazyon gelişimi üzerinde etkili olan unsurlardan birisi göz makyajının temizlenmemesi ve uzun süre kalmasıdır.

Şalazyon oluşumunda göz temizliği önem taşımaktadır. Göz makyajlarının tam anlamıyla temizlenmemesi veya partiküle maruziyet gerektiren meslek gruplarında çalışmak şalazyon görülmesine neden olmaktadır. Bu nedenle gözlerin kirden ve tozdan korunması konusunda kişilerin dikkatli davranması gerekmektedir.

Gözlerini yoran veya çok fazla okuma yapan kişilerin de göz kanal sistemlerinde bozulma beklenmektedir. Bu durumda da göz çevresinde veya kapaklarda tıkanmalar oluşabilmektedir. Özellikle karanlık ortamda beyaz ışık maruziyeti (örneğin yatakta telefon kullanmak) şalazyona bağlı şikâyetlerin artmasına neden olmaktadır.

Sıcak Göz Pansumanı

Göz kapağı etrafında görülen birikimler kanal sistemlerinde tıkanıklık olabileceğini akla getirmektedir. Göz hastalıkları uzmanlarının telkinlerine göre ılık su ile göz ve çevresinin yıkanması, göz kanallarının açılmasını ve kirpik diplerinin temizlenmesini sağlamaktadır. Bu uygulama sürekli değil ancak belirli aralıklarla uygulanmalı ve su sıcaklığı gözü yakmayacak sıcaklıkta olmalıdır. Aksi durumda doku hasarı meydana gelmektedir.

salazyon goz yorgunlugundan olabilir
Şalazyon gelişiminde göz yorgunluğu neden olabilmektedir.

Şalazyon Arpacık Farkı Nedir?

Şalazyon göz kanalları ve kirpik dipleri içerisinde, bez salgılarının ve yağın birikmesi ile oluşan bir kitledir. Hastalar ağrı veya acı hissetmezler ancak kitle sürekli olarak büyür ve kişiyi rahatsız edecek kadar büyüklüklere erişebilir.  Arpacık ise bahsedilen kanallarda mikrop etkinliği ile iltihaplanma oluşması neticesinde meydana gelen durumdur. Ağrı veya acı duyulabilmektedir. Arpacık kızarmış bir görünüme sahiptir.

Şalazyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

“Şalazyon nedir” sorusu kadar önemli bir diğer soru “Şalazyon tedavisi nasıl yapılır” sorusudur. Göz kapakları içerisinde yer alan bez yapılarının tıkanması sonucu ortaya çıkan bu kitlelerin tedavisi için farmakolojik veya cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Neticede kitle artık gözün işlevini yerine getirememesine ve kişinin görme problemi yaşamasına neden olabilmektedir. Yaşanan durumu ortadan kaldırarak iyileştirme sağlamak adına tedavi hastanın durumuna ve imkanlara göre şekillenmektedir. Kişinin göz kapağına yer edinen kitle, cerrahi girişim ile eksize edilir.

Şalazyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?

salazyon ameliyati
Şalazyon ameliyatı kısa süren ve etkili bir tedavi yöntemidir.

Şalazyon ameliyatı çok kısa ve zahmetsiz süren bir operasyondur. Hastaların göz kapağında yer edinen kitlenin kesilerek yerinden çıkarılması ve gözün sağlıklı haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Mevcut sorun gözde değil göz kapağındadır dolayısıyla da göz üzerinde herhangi bir işlem yapılmamaktadır. Ancak göz kapağında yer eden lezyon çeşitli aparatlar ile erişilebilir hale getirilir ve ufak kesi atılarak olmuş kitle yerinden çıkartılır. Ameliyat sonrasında tedaviye iyileştirme ve koruma yönünde devam edilir. Koruyucu göz damlaları bu süreçte dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Şalazyon İlaç Tedavisi

Şalazyon ilaç tedavisi cerrahi müdahalenin alternatifi olarak uygulanmaktadır. Bildirilen makalelere göre şalazyon tedavisinde deri altı steroid enjeksiyonu uygulanması, hastalığın gerilemesini sağlamaktadır. Ancak ilaç tedavisi yöntemi cerrahi müdahale kadar kesin bir iyileşme garantisi sunmamaktadır. Yapılan enjeksiyonunun bazı hastalarda birden fazla kez uygulanması gerekmektedir. Yine de cerrahi müdahaleye nazaran daha kolay ve benzeri etkinlikte bir tedavidir.

Şalazyon Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Şalazyon ameliyatı yaklaşık 10 dakika sürmektedir ve oldukça kolaydır. Hastalar bu sürede lokal anestezi altında olurlar ve doktor ile konuşabilmektedir. Herhangi bir ağrı duyulması beklenmemektedir.

Şalazyon Ameliyatı Sonrası Banyo Yapılır Mı?

Şalazyon ameliyatı sonrası duş almak için 2 gün beklenmesi önerilmektedir. Uygulanan göz bandajı takribi 4 saat sonra çıkarılmaktadır. Herhangi bir dikiş uygulaması yapılmadığı için kişi gözünü koruyarak hayatına devam edebilir.