Kefir Nedir? Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefir nedir, sorusunun cevabı olarak aslında kültürümüzde yıllardır olan ancak son dönemlerde öne çıkan bir besindir, diye verilebilir. Faydaları saymakla bitmezken, birçok besin değerini içerisinde barındırır. Böylelikle vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini bir anda ulaşması mümkün olur.

Kefir Nedir ve Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir nedir sorusundan sonra ilk akla gelen soru nasıl mayalanır, olmaktadır. İnek, keçi ve koyun sütü gibi faydalı besinlere kefir mayası eklenir ve böylelikle fermente bir içecek ortaya çıkar. Probiyotik özelliği son derece yüksekken, sindirim sisteminin düzenlenmesi konusunda eşi benzeri olmayan besin türlerinden biridir. Sindirim sisteminin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda da olmazsa olmazdır. Özellikle bağışıklık sisteminin hastalıklarla mücadele etme gücünün arttırılması için kefirin mutlaka tüketilmesi gerekir. Kefir nedir, sorusunun cevabını vermeye devam edelim.

kefir nasil yapilir
Kefir, zengin besin grubu içeren sağlıklı bir içecektir

Kefir, sütün kefire özgü bir maya ile fermente edilmesi sonucunda ayrandan hafif koyu, yoğurttan hafif cıvık bir kıvam yakalayan bir içecektir. Probiyotik açıdan zengin besinler grubu içerisinde, besin değeri konusunda en zengin olan besin kefirdir.

Kefir’in İçinde Neler Bulunur?

Kefirin içerisinde kalsiyum, magnezyum, fosfor, protein, potasyum, demir gibi önemli besinler değerleri; B12, B2, A, E, C, B1, B3 ve K gibi önemli vitaminler yer alır. Bunun yanı sıra içerisinde organik asitler ve peptitler gibi biyoaktif bileşikler de bulunur. Kefir nedir ve nasıl tüketilir sorularının cevaplarına geçebiliriz.

Kefir Nasıl Tüketilir?

Kefirin direkt olarak marketlerde içecek şeklinde satıldığı görülür. Bunun yanı sıra evde kendi imkanlarınızla da kefir hazırlayabilirsiniz. Kefir aynı zamanda çorba şeklinde de hazırlanabilir. Kefirli buğday aşı çorbası, bu konuda en fazla öne çıkan detaylardan biridir. Kefirin tüketilmesi konusunda sorun yaşayan kişiler, tahıl ya da yulafla karıştırarak kefiri rahatlıkla tüketilebilir. Tavuk, balık, salata ve daha birçok yemekte sos olarak kullanımı mümkündür.

Kefir Neden Tüketilmelidir?

Kefir nedir sorusu kadar sorulan bir başka soru da kefir nasıl tüketilmelidir, olmaktadır. Kefirin nasıl tüketileceğini tüketecek kişinin yaşı belirler.

kefir nedden tuketilmeli
İhtiyarlarda kemik erimesini geciktirirken çocukların iskelet sistemini güçlendirir.

Gelişim evresinde olan çocuklar için kefir tüketimi, iskelet sisteminin oldukça güçlü bir şekilde yapılanmasına yardımcı olur. Yetişkin bireylerde kefirin, gün içerisinde alınması gereken önemli besin değerlerini karşılamasından ötürü hem önemli bir enerji kaynağı hem de güçlü bir bağışıklık sistemi takviyesi olduğu bilinir. Yaşlılarda kemik erimesinin önüne geçilmesi, sindirim sisteminin düzenli çalışması ve bağışıklık sisteminin dinç tutulması gibi konularda kefir bulunmaz bir nimettir.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin faydaları konusu, kefirin içeriği kadar merak edilen konulardan biridir. Birçok kişi kefiri tüketmeden önce faydalarından emin olmak ve sonrasında kefir tüketmek ister.

Kefirin içerisinde yaklaşık 60 adet mikroorganizam yer alır. Sıradan süt ürünlerine göre önemli bir probiyotik kaynağı olmasından ötürü, vücuda her açıdan katkısı vardır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda içermiş olduğu antifungal ve antibakteriyel özellikleri, bağışıklık sisteminin hastalıklarla daha güçlü bir şekilde mücadele etmesine yardımcı olur.

Kefirin aşırı miktarda kalsiyum içeriyor olması, kemik hastalıklarıyla mücadele eden kişilerin tedavisinde de yardım etmesine olanak sağlar. Bunun yanı sıra gelişim çağında olan çocuklar için kefir tüketimi, kemik konusunda geleceğe sağlam bir yatırım demektir. K2 vitamini konusunda zengin olan kefir, düzenli tüketilmesi durumunda vücudun kemik kırılmalarına karşı %80 oranında güçlenmesine yardımcı olur.

Bunun yanı sıra tümör oluşumunun önüne geçilmesi konusunda kefirin olumlu yönde bir katısının olduğu bilinen bir gerçektir.

Kefir Nedir konusunu okuduysanız, sizi ilgilendiren diğer konu olan Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler konusunu da mutlaka okumalısınız.